XXIII. Kadarka Nemzetközi Borverseny

Idén 23. alkalommal rendezi meg az István Borház Kiskőrösön a Nemzetközi Kadarka Borversenyt a Kadarka jó hírnevének megőrzése, erősítése érdekében. A program március 23-án délelőtt  9 órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődik, és várhatóan 17 órakor az eredményhirdetéssel zárul. Az esemény előtt Kőszegi Ábelt, a Szentendrei Kadarka Kör elnökét kérdeztük, mi fantáziát lát napjainkban a Kadarkában.

Kőszegi Ábel

-A kommunizmus évtizedeiben szinte minden vörösbort hazánkban Kadarka megnevezéssel forgalmaztak, a Kadarka fantázianév volt, nem fajtamegjelölésre szolgált. Így aztán volt okunk megutálni a Kadarkát. Élményszámba ment viszont érzékelni, ahogy rendszerváltást követően megjelentek a valódi Kadarkák. Nekem tetszett, és más hazai borokkal együtt rendszeresen kivittem a Protestáns Szabadegyetem által szervezett, külföldi magyaroknak szóló összejövetelekre. Különös volt érzékelni, hogy a Kadarka szokatlan ízvilága milyen elismerést váltott ki a résztvevők körében. Általában úgy érzékelték, hogy a hazai vörösborok besorolódtak a Bordeaux-i iskolába, az egyetlen kivétel ez alól a Kadarka. Ez egészen sajátos és különleges ízvilág, ami rendre felvillanyozta a társaságot. Amikor ez először megtörtént, még nem tulajdonítottam különös jelentőséget neki, de amikor zsinórban már az ötödik helyszínen, az ötödik társasággal történt meg ugyanez, akkor már biztos voltam benne, hogy ez nem véletlen. A Kadarka a legszélesebb spektrumú szőlőfajtánk, hiszen lehet belőle fehérbort készíteni, lehet sillert, lehet rozét, lehet vörösbort, sőt Ménesen valamikor aszút is készítettek belőle. A Kadarka ezért is egy rendkívüli fajta, melyre büszkének kell lennünk, és akár nemzeti ügyként is kezelhetnénk termesztését.

Szentendre ma nem tartozik egyetlen borvidékünkhöz sem, miért éppen ez a város karolta fel a Kadarka ügyét?

Kiskőrösi Kadarka ültetvény

Szentendrére is a rácok hozták magukkal a Kadarkát, betelepítették vele az egész hegyoldalt, egész Pismány túlnyomóan Kadarka ültetvény volt valaha. Szentendre a hazai idegenforgalom fellegvára, alig van külföldi turista, aki Budapestről ne ugrana ki egy kis szentendrei kirándulásra. Azt szeretnénk elérni, hogy a szentendrei éttermek Kadarkával fogadják a külföldieket, mutassák meg nekik ezt a kincset, melyben komoly idegenforgalmi lehetőségek rejlenek. Bár a város térségében már nincs érdemi szőlőtermelés, mégis a Kadarka felszolgálása autentikus, hiszen ezt termelték a mi környékünkön egykor. Természetesen számos rendezetlen kérdés van a Kadarka körül, éppen sokoldalúsága miatt. Nem tudjuk, konkrétan milyen legyen, nincs még igazán kitalálva. A minősítése is vegyes, hiszen ezt nem szabadna borversenyeken más vörösökkel együtt kóstoltatni, azokhoz viszonyítani. Ez egy különlegesség, egészen egyedi ízvilág, sajnos értékei nincsenek még kellőképpen a köztudatban. Egy külföldi barátom kérdezte tőlem nemrég: -Van fogalmatok hogy mekkora kincs van a kezetekben? A Kadarka lehetne a magyar Pinot Noir!

(dt)