Bevetésen az Egri Borműhely

A 2018-ban megalakult Egri Borműhely egy olyan együttműködést képvisel, ami a legjobb dűlők terméseit a leghatékonyabb szőlőtermesztési és borkészítési eljárásokkal elkészítve kínál egy vendéglátással és programturizmussal kiegészített, átfogó programcsomagot az Egerbe látogatók számára.

Az Egri borműhely jelenlegi tagjai Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet. Mind azzal egyetértésben munkálkodnak, hogy érthető és vonzó üzenetet fogalmazzanak meg a világ számára: Jöjjenek Egerbe, igyanak Egri bikavért, Egri Csillagot, élvezzék a kiváló zenei rendezvényeket, kiránuljanak, és miközben megtöltik hasukat finom falatokkal, kóstoljanak hozzá a válogatott minőségű borokból, s bátran vigyenek haza belőlük is, hogy ismét élvezhessék az egri terroir és a lelkes borászok együttműködésének kiváló eredményét.

Távolról se gondoljuk, hogy ez valamiféle elitista klub lenne, ahol drága úri huncutságokkkal szórakoznak, mint a drónnal történő precíziós gazdálkodás, vagy a köbányára épített rendezvényhelyszínek és feldolgozóüzem,  esetleg borbank és bortrezor működtetése. Egyfelől mindez igen tudatos, és nem csupán a térség anyagi és kulturális épülését szolgálja vonzó idegenforgalmi célpontként, hanem viszi is az egri borok hírét a világba. Akár a minőségi és ötletes vendéglátás segítségével, ahol egy Petrény borbankban élményközpontú tapasztalatot szerezhet az ember a borokról, akár a valamennyi borkészítő számára nyitott Eger palack által. Ez utóbbi egy olyan egységes arculatú megjelenés, ami garantált minőséget jelent belbecs illetőségében a fogyasztó számára. Vagyis egy olyan Bikavér kerül a vásárló tulajdonába, ami megfelel az értékalapon szerveződött borászatok által támasztott megkérdőjelezhetetlen minőségnek. Ami ezt a szellemiséget igazolja, az a csodálatos kóstoló-bemutató, amin szinte valamennyi tagpincészet superior vagy classisus Bikavérje felvonultatta magát, és örömmel állapítottuk meg, hogy szebbnél szebb tételekkel sikerült kivívniuk elismerésünket.

A többi közös értékteremtő folyamat is feltétlenül példaértékű. A Kovács Nimród Winery teljes évben foglalkoztatja a korábbi idénymunkásait, fenntartható gazdálkodást folytat, és megújított állapotukban őrzi meg a tulajdonba vett régi egri borházakat. Bolyki Jani egy elhagyott kőbánya és szeméttelep tetejére épített nem hogy egy feldolgozóüzemet, de egy 3 szintes, teljesen egyedi rendezvényközpontot, ami az audiovizuális élmények fellegei közé emeli a látogatókat. Tóth Feri bácsiék, Gál Tiborék és a St. Andrea Eger legjobb dűlőire vigyáznak és művelik azokat generációkon átívelő gondolkodásmóddal, ahol a terroir kerül középpontba. Ennek szellemiségében és gyarkorlatában osztozik az egri Eszterházy Egyetem a tobbi Borműhely taggal alakított konzorciumban, amelyben a Pádovai Egyetem és egy olasz gyártó cég is külső partner, ahol a precíziós gazdálkodás élvonalába tartó technika alkalmazásáról készítenek tanulmányokat, mellyel bemutatják és biztosítják a fenntartható gazdáslkodás alapjait, illetve megteremtik a kellő felkészültséget a magyar termelők számára is. A teljesen nyílt és felhasználható eredmények segítségével a fogyasztók számára is tudományos alapú dűlőinformációkkal tudnak hamarosan szolgálni, ami a bormarketingben bizonyosan meg fog jelenni.

Amellett, hogy Eger a nyár folyamán is számtalan kulturális és sporteseménynek ad otthont, több nagy nyári borfesztivált is szerveznek a városban. A VINO Kóstoló Ünnep Egerben június 15-19. között lesz a Dobó téren. Az esemény egyéni, spontán hangulatához hozzájárul a vele egy időben megszervezett Utcazenészek Versenye.
Július 7-9. között pedig az Egri Érsekkertben várja az egri borok és egri éttermek ikonikus fogásai iránt érdeklődőket az Egri Bor Ünnepe, és már most érdemes tervbe venni a szeptember 22-25-ig megrendezésre kerülő Egri Bikavér Ünnepet, mely időpontban már sokkal lelkesebben tudunk komolyabb Bikavéreket is kóstolni a kellemes és igényes zenei programok mellett.
Végezetül mindenképpen érdemes tudni, hogy az Egri Bornegyedként is ismert Szépasszony-völgy komoly átalakuláson ment át az utóbbi években, így aki régen járt itt utoljára, annak érdemes ismét meglátogatni a pincesort! Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

Tudósított és fényképezett: Hajdu Ferenc