A sikerek éve a Tóth Ferenc Pincészetnél

2018 egy egészen extra év volt a Tóth Ferenc Pincészet életében. Idén ünnepelték a pincészet alapításának jubileumi 35. évfordulóját. Erre az alkalomra a rendkívüli adottságokkal rendelkező 2013-as Kékfrankos Superiorukat a címkén a birtokalapító Tóth Ferenc portréjával és a 35-ös számmal palackozták le. Pünkösdi Nyitott Pince akciójuk nagyon sikeres volt százon felüli látogatóval. Ősszel kiderült, hogy ők lettek a szerkesztőségünk által alapított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj első helyezettje középbirtok kategóriában. Végezetül 2016-os Egri Leányka Superior borukkal a Magyar Bor Nagydíj 2018 nyertesei is a Tóth Ferenc Pincészet lett.

Január elején a Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal tette közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

Kiválasztották továbbá a Magyar Bor Nagydíj 2018 nyerteseit, ami fehérbor kategóriában ezúttal az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior bor lett. Ennek a különleges versenynek a keretében a borszakírók először több fordulón át leadott szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a végül kialakuló 12-es listák borait a tagjaikból alakított két bizottság kétszer kóstolja eltérő sorrendben, illetve pontozza. Ez a siker alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk a Tóth Ferenc idei, rendkívül sikeres évére.

Az egész ott kezdődött, hogy Tóth Ferenc 1983-ban vásárolhatta meg az első 6 hektáros területét az egri Áfrika dűlőben, vagyis pontosan 35 évvel ezelőtt. Így aztán 2018-ban volt ok az ünneplésre, melynek során Pünkösdkor megnyitották a pincét, amit a közösségi oldalakra is feltettek, mindenki térítésmentesen kóstolhatott 2 pohár bort. Az érdeklődők fele volt csak helybéli, a többiek között voltak egész messziről érkező borkedvelők is, a rendezvény 2 napja alatt több száz látogatót fogadtak, ami rendkívüli módon kiterjesztette népszerűségüket.

Két borukhoz is társítottak csokoládé-különlegességeket, az Egri Leányka Superior 2014-hez, valamint az Egri Bikavér Superior 2015-höz. Ezekhez a borokhoz Bernáth-Ulcz Adéllal, valamint Szeleczky-Takács Viktóriával hármasban dolgozták ki a legmegfelelőbb csokoládé – bor párosításokat.

A pincészet ügyvezetője, Tóth Katalin a jubileumi palackkal

A 2013-as Kékfrankosunk a Tornyos dűlőből egész különleges módon fejlődött. Négy éven keresztül tartott az erjedése, és mire teljesen szárazra kierjedt, egy elképesztően koncentrált nagy bor lett belőle, melyben a pirostestű gyümölcsök, és dominánsan a cassis mellett csokis, rumosmeggyes ízjegyek is megtalálhatóak, ráadásul szépen hozza a terroir-jelleget is. Ezt a Kékfrankos Superiort a címkén a tulajdonos Tóth Ferenc portréjával és a 35-ös számmal erre a szép jubileumra utalva palackozták le különös tekintettel arra, hogy idén van a Kékfrankos Éve.

Októberben aztán kiderült, hogy a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2018 díjat a középméretű birtok kategóriában a Tóth Ferenc Pincészet nyerte. Az ezzel kapcsolatos oklevelet október 11-én adta át a zsűri képviseletében Dr. Szakács László lapigazgató és Bozzai Zsófia főszerkesztő a családi borászat részére Egerben. A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepi eseményen a Tóth Ferenc Pincészet képviseletében Tóth Katalin ügyvezető elmondta: idén 35 éves a pincészet, sok-sok kihívás, öröm és kiváló szüret van a hátuk mögött. Hozzátette: vallják, hogy a borok minősége a szőlőben dől el, és mivel ültetvényeik a legkiválóbb egri dűlőkben találhatók, így a pincészet magas színvonalú működése hosszú évtizedekre biztosított.

A jubileumi rendkívüli eseménysorozat, elismerés-eső csimborasszója végül, hogy az év végi kóstolón eldőlt: a Magyar Borszakírók Köre 2016-os Egri Leányka Superior borukat találta érdemesnek a Magyar Bor Nagydíj 2018 elnyerésére fehérbor kategóriában. Ehhez az emlékezetes évhez csak gratulálni lehet a pincészetnek, elsősorban Tóth Katinak és szeretve tisztelt Feri bátyánknak!