Művészi boroscímkék

Régóta vitatkoznak azon, hogy a borkészítés művészet vagy tudomány. A FREYWILLE bécsi ékszermanufaktúra, ha nem is dönti el a kérdést, ám míves, ünnepi boroscímkéivel a művészi értékeket hangsúlyozza – természetesen szakértő borászokra bízva az ajándékozásra szánt palackok tartalmát. (X)

A nőiesség a borkultúrában is sokféleképpen megmutatkozhat – vallja a FREYWILLE csapata, ezért öt kiváló, a nőiséget többféle értelemben is megjelenítő pincészet kiváló boraihoz tervezett a palackokat ékesítő címkéket. A bécsi manufaktúra 65 éve, Budapesten 15 esztendeje bűvöli el a szépre nyitott rajongóit, így e kerek évfordulót azzal is megünnepli, hogy vásárlóit exkluzív csomagolású, nagyszerű borokkal lepi meg. A FREYWILLE tulajdonosa, Dr. Friedrich Wille szívesen szerez örömet így a márka híveinek: maga is kedveli a jó magyar borokat, mind Villányból, mind Egerből szakértő módon választ magának és barátainak ízletes nedűket. Persze ahogyan a boroknál, úgy készítőiknél is fontos a külcsín mellett a belbecs: Dr. Wille azt is fontosnak tartotta, hogy a borászok ugyanolyan tisztelettel és alázattal műveljék választott hivatásukat, mint ahogyan a FREYWILLE viszonyul a művészethez.

Az együttműködésben részt vevő bortermelőket Magyarországon és nemzetközileg is sokan ismerik, szeretik. A kihívást éppen az jelentette, hogy hozzájuk, a személyiségükhöz és természetesen a boraikhoz illő címkék jelenítsék meg a FREYWILLE szellemiségét és művészet iránti elkötelezettségét. A FREYWILLE tűzzománc ékszereinek dizájnját többnyire a szecesszió valamely művésze inspirálta, így adott volt, hogy a boroscímkék is hasonló szellemben készüljenek.

„Az igazság a természetben van, és ezt be is bizonyítom” – vallotta Paul Cézanne. Csetvei Krisztina, a Móri borvidéken tevékenykedő borász is ezt kívánja bizonyítani csúcsborával, a Chardonnay-Szürkebarát-Ezerjó házasításából megszületett 2015-ös NapHoldCsillaggal. Kriszta valóban természetközeli művészetként tekint a borászkodásra, mi több – hasonlóan a FREYWILLE-hez – fontosnak tartja a női intuíció megjelenését az élet minden területén. Így természetesen a szőlőben és a pincében is.

Debreczeni Mónika Kisharsányban, a Villányi borvidéken igazgatja a Vylyan birtokát. 2011-es Pillangó borában a merlot olyan kecsesen csábítja el a fogyasztókat, mint ahogyan Gustav Klimt is gondolkodott hivatásáról: szerinte ugyanis a művészet foglalja keretbe az ember gondolatait. A Vylyan-címkét Klimt festménye inspirálta, és méltóképpen keretezi a számtalan díjat elnyert csúcsbort.

A régi korok eljárása szerint készülnek a Bott-borok. Egy nemzetközileg jegyzett borszakértő azért imádja Bott Judit termékeit, mert azok „nemcsak végtelenül komplexek és hűségesen jelenítik meg az adott dűlőt, de elképesztően finomak is”. A szakmáját megható küldetéstudattal végző Judit a Felvidékről került Tokaj-hegyaljára, így természetesen ugyanúgy lelkesedik Alfons Mucháért, mint a FREYWILLE. Azzal sem tudna vitatkozni, ami a címkét díszítő dizájn mellett szerepel a cseh festő-grafikustól: „A művészet egyetlen célja, hogy szellemi üzenetet közvetítsen.” A boraival mindenesetre erre tesz kísérletet, így 2013-as Aszújával is.

„Az igazság tűz” – vallotta Gustav Klimt, és ez a tűz jellemző a Soproni borvidéken tevékenykedő Pfneiszl Birgitre és Katrinra is. Távoli világ fantázianevű tüzes cuvée-jük 2012-ből ugyanúgy figyelmet követel magának, mint az osztrák zseni a kort felforgató alkotásai.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a St. Andrea 2012-es Merengő vörösborának címkéjét Claude Monet szelíd vízililiomai díszítik. Monet egész életében e kecses virágok felett merengett, mint mondta, azok életének tulajdonképpeni kiterjesztései lettek, nélkülük, és a művészet nélkül nem volna képes élni. A Lőrincz család is őszinte odaadással borászkodik. Dr. Lőrincz György múzsája a felesége: Andrea a névadója a szőlőbirtoknak, s mivel végzettsége szerint biológus, így – a FREYWILLE-hez hasonlóan – ő is keresi a szépet a természetben.

A FREYWILLE-címkékkel ellátott borok karácsony előtt kerülnek a bécsi ékszermanufaktúra budapesti üzleteibe, ahol a vásárlók ajándékba kaphatnak egy-egy palackkal. A FREYWILLE csapata azt reméli, hogy a borok elfogyasztása ugyanolyan esztétikai élményt fog nyújtani vásárlóiknak, mint ékszereik viselése. Igaz, utóbbiaknak jóval hosszabb lesz a „lecsengése”.

Az alábbi borászok ünnepi címkével díszített boraival a FREYWILLE budapesti, belvárosi üzleteiben találkozhat:

  • Bott Judit: Aszú 2013
  • Csetvei Krisztina: NapHoldCsillag 2015
  • Debreczeni Mónika (Vylyan Pincészet): Pillangó 2011
  • Pfneiszl Birtok: Távoli világ 2012
  • St. Andrea: Merengő 2012