Buborék a borban

A saját és egyben magyar fejlesztésű BUBICON készülék 2012 óta már 4 országban, 32 borászatban szépíti a borokat. A felhasználók közül mutatunk be néhányat, akik megosztották tapasztalataikat, véleményüket.  A Budapest Borfesztivál kitűnő alkalom arra, hogy mind a borászok, mind a borkedvelők megkóstolhassák a BUBICON-nal készült borokat. 

Borfrissítő berendezésünk használata során az oldott oxigén tartalom csökkentésével nő a fehérborok és a rosék eltarthatósága. A palackozás során a BUBICON-nal bevitt szén-dioxid a különleges technológiának köszönhetően mikrobuborékok formájában jelenik meg, amelyek kiváló hordozói az illatoknak, aromáknak, így meglepő mértékben javítják az élvezeti értéket. A teljes egészében magyar fejlesztésű berendezésünk garantálja, hogy palackozás során minden egyes palackban azonos a nyomás értéke. Így a borász a legoptimálisabb mértékben és a fogyasztói igényeknek megfelelően tudja azt beállítani, mind a csendes, mind a gyöngyöző borok tekintetében. 

1) id. Kamocsay Ákos, Hilltop Neszmély Zrt.

Kifejezetten a Gyöngy nevű gyöngyöző bor készítéséhez bérelték ki a készüléket, több alkalommal. 

Enélkül nem tudták volna kielégíteni a magas megrendelői igényeket, mivel nem volt olyan készülékük. amivel szén-dioxidot tudtak volna hatékonyan és pontosan elnyeletni.

Minden fogyasztónak ízlik, nagyon jó alapbort került kiválasztásra: sauvignon blanc és sárgamuskotály. Álláspontja szerint jelenleg nagyon népszerű a gyöngyöző bor, szinte kivétel nélkül minden borfesztiválon és rendezvényen rendkívül sikeres a termék. Ár-érték arány tekintetében is optimális. 

A PLD Innovation Award versenyen idén „CSOMAGOLÁS ÚJRATERVEZÉS” kategóriában Hilltop és Kamocsay Prémium borok megújult címkéi nagydíjat nyertek el Párizsban. Az edukáló stílusú dizájn célja, hogy terelje és tájékoztatassa a fogyasztókat. Mindenképpen idő szükséges ahhoz, hogy az emberek megismerjék, megszokják, megértsék ennek a lényegét, alkalmazásának célját. Reméli, hogy hosszú távon eljut oda, ahova szeretne. 

„Az Érezd+ Neszmélyt! kampányukat azzal a céllal indították, hogy a fogyasztó számára az  aromatérkép irányt mutasson, feltérképezhesse a borban fellelhető illat- és ízjegyeket, ezáltal könnyebben rátaláljon az „igazira”.”

2) Szakál Zoltán borászati szaktanácsadó

Elsősorban gyöngyöző bor-készítés volt a cél, azonban a borfrissítéshez is igénybe vették a BUBICON berendezést. 

Minőség tekintetében sokkal finomabb lett a buborékok szerkezete, kisebb méretű, finomabb buborékokat tudtak bevinni a borba, amelyek tartósabban elnyeletődtek, ezáltal időtállóbb lett a gyöngyöző bor. 

A csendes boroknál frissítésre használták jó eredménnyel és hatékonysággal. A készülék jól szabályozható a szén-dioxid bevitel szempontjából minden egyes borfajtánál. 

Véleménye szerint az ellenőrzött és pontos gázbevitel minőségének komplexitása a leglényegesebb. 

3) Belpayre Maxim borász, Feind Pincészet 

Elsődleges céljuk a borfrissítés volt, azonban a későbbiek során elkezdték a gyöngyöző bor készítését is.

Számukra 1,5-2 bar a legoptimálisabb a palackozott bor nyomása. 

Régen egyszerű szaturáló berendezéssel vitték a buborékot a borba, amivel rendkívül bizonytalan és hosszú idejű volt a szén-dioxid elnyeletése. Mióta használják a Bubicont, lényegesen gyorsabb és egyenletesebb lett a folyamat. A legfontosabb, hogy finom eloszlású buborék képződik.

Praktikus, automatikusan működik, nem kell állandóan szabályozni, 100 %-os a nyomás egyenletessége. A borászati technológiában alkalmazott eljárásokkal tisztítható, rendkívül könnyen kezelhető, nem kényes. 

4) Boli Zoltán borász, Mészáros Borház

Az elsődleges cél a borfrissítés volt. Nem volt szükség oldott oxigén kioldására, a bort szén-dioxiddal dúsították, ezáltal frissítették.  

Gyöngyöző bort 2020-ban (fehér bor) és 2021-ben (rosé) készítettek. Meglátása szerint ezen borok sikerességük és népszerűségük mellett szűkebb közönséget szolgálnak ki, eléggé szezonális jellegűek. 

A használat során jól tapasztalható módon nőtt a bor minőségének javulása, továbbá a hatékonyság növekedése erőteljesen érezhető volt. 

Véleménye szerint a BUBICON a szó legjobb és legpozitívabb értelmében egyszerű, legyen szó tisztításról, kezelhetőségről, átláthatóságról. Tapasztalataik szerint nagyon minimális a meghibásodási lehetőség, a heti rendszerességű használat mellett. A tisztítás is jól megoldott. Nincsenek felesleges plusz alkatrészek, csupán azt tartalmazza, amire a felhasználónak szüksége van, ezért is tökéletes.

5) Linzer Sámuel borász, Holler-Wine GmbH

Mindenképpen gyöngyöző bor készítés és borfrissítés volt a cél. 

Nagyon jók a vásárlói visszajelzések: folyamatosan kérdezik, hogyan és miért készül ilyen bor. A frizzante elkészítése során finom, kellemes, nem bántó, nem erős buborékok eszkalálódnak. Csendes boroknál frissítés céljából használják. 

Európában jelenleg nagy divat a buborék, így nagyon jókor vásárolták a BUBICON-t, hogy kiszolgálhassák a vásárlói igényeket. A megvásárlás óta minden évben megduplázták a frizzante mennyiségét, nagyon megszerette és igényli az osztrák, a német és a svájci piac.

Minőség tekintetében jóval frissebbé és élvezhetőbbé vált a bor, csak pozitívan tud nyilatkozni. 

A költséghatékonyság rendkívül fontos, mivel a legoptimálisabb bevitt gázmennyiséggel tudják elérni a szükséges palacknyomást.

Külön büszkeség számára, hogy egy magyar fejlesztésű berendezést használhatnak egy osztrák borvidéken. 

6) Frittmann Péter borász, Frittmann Testvérek Kft., Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének elnöke

A BUBICON-nal az oldott oxigén tartalmat szerették volna csökkenteni, továbbá a szén-dioxid pontos beadagolását is szem előtt tartották. Ezeken felül a gyöngyöző bor készítésének lehetőségét egyfajta jutalomként könyvelték el. 

A minőséget szem előtt tartva egy konzisztens, egzakt érték mellett tudnak dolgozni és gyors döntéséket hozni. A gép könnyen beállítható és kezelhető, a palackozás teljes ideje alatt egyenletesen tartja a kívánt szén-dioxid szintet. 

Véleménye szerint értékesítés tekintetében a magyar piacon nem mindig a legdrágább bor a legjobb, mivel a ráfordított munkaóra nem mindegy. Hosszú távon nagy jelentőséggel bír, hiszen a fogyasztó számára egyenletes minőséget kell biztosítani. A Frittmann Irsai Olivér a szeptemberi újbor töltéstől a következő év augusztus utolsó hetében lejövő töltésig ugyanazt a minőséget szavatolja a fogyasztó számára, ebben nagy segítség a készülék. Arra törekednek, hogy ne legyenek kirívó, a nagyközönség számára érezhető eltérések. A Bubicon ezt nagyban segíti. Lehet játszani a szén-dioxid mennyiségekkel, a nyomásértékekkel, de ezt igyekeznek keretek közé helyezni. 

Sokoldalúan használható, nem csak a palackozóüzemben, hanem a tárolótérben is adaptálható és ezek az univerzális gépek azok, amik finanszírozás és megtérülés szempontjából jól megindokolhatóak egy borászat életében. Sok nagyon drága berendezést összesen csak néhány héten keresztül használnak egy évben. A Bubicon esetében a tényleges borászati évet tekintve minimum 250 napon biztosan igénybe veszik. A berendezés kifogástalanul működik, rendkívül könnyen kezelhető és tisztítható. 

7) Markó Ildikó borászati szaktanácsadó, Lajvér Borház Kft. 

Olyan berendezést kerestek, amely a technológia során segíti az oldott oxigén alacsony szinten tartását. A sikeres és pontos szén-dioxid elnyeletéssel a bor frissítése volt a fő cél. 

A borminőséget szinten tudják tartani, azzal, hogy a borfejtésnél az esetleges oldott oxigén tartalom növekedés a Bubiconnal kompenzálható, így az eltarthatóság ideje nagymértékben javul. Minden palackba ugyanannyi szénsav kerül, így nincs hullámzás a minőségben, törekednek annak egyenletes fenn-és megtartására. 

A hatékonyság növekedése erőteljes volt, a borászati szakemberek gyorsan elsajátították a berendezés működésének folyamatát, amely felhasználóbarát, könnyű tisztítani. 

8) Taschner Kurt István Taschner Bor és Pezsgőház Kft. 

A megvásárlás célja a gyöngyöző bor készítése és borfrissítés volt. 

Valójában nem a bor eladásának növelése volt a cél, hanem az egyediség, megbízhatóság, fenntarthatóság. 

A Bubicon hozzájárult egy unikum sikeres létrehozásához egy új tétel megalkotásához („Albino perle: Kuriózumnak számít a gyöngyöző borok között ez a fehér cabernet franc. Intenzív sárga húsú gyümölcsös illatok és ízek, krémes buborékok, játékos savak jellemzik.”). 

A gyöngyöző bor gyártástechnológiájában kissé bonyolultabb lett a naponta elvégzett munka. A hatékonysághoz nélkülözhetetlen a bor lehűtése, azonban a pára lecsapódása miatt a címkézés csak kettő lépcsőben lehetséges. A téli szezonban ez a folyamat egyszerűbb, mert azonnal megtörténhet. Összességében egy nagyon jól kezelhető berendezés, amelytől szebbek lettek a borok.