Vingardium a Bálnában

Már megszokhattuk, hogy a Bálna mindig kellemes események színtere. Ez a Duna-parti építmény valahol a rendszerváltást követő évek első jelentős építészeti fejlesztése, ami egyben nagy kihívást is jelentett tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt, hiszen egy használaton kívüli kikötő-raktár-épületet lehetett egy izgalmas posztmodern épületté kiegészíteni, ami valamiféle ünnepi atmoszférát sugároz. Itt került sor október idusán, szombat este a Vingardium in the city eseményére.

A Heumann Pincészet Kékfrankosa a világ legjobbjai közé tartozik

Budapestnek van egy Borfesztiválja, ezen kívül vannak még a fővárosnak kisebb borászati eseményei is, mint a Rosarium, vagy olykor Kárpát-medencei borászok fesztiválja. Csak egy szerencsés városunk van, ahol egész évben megadatott az esti borozgatás. Valahogy azt hisszük mirólunk magyarokról hogy borivó nemzet vagyunk, pedig a valóság ennél szerényebb képet mutat. Évről évre kevesebb bor fogy, miközben egyre fogyatkozik borvidékeink termőterülete.

Borok, színek, ízek, hangulatok

Az október 13.-án a BorJour által megrendezett Villányi aranyérmes borok bemutatóján a déli szomszéd, a horvátországi Baranya megye is bemutatkozott. Mint megtudhattuk a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselőjétől, Szlavónia telitett nagyszabású borászati rendezvényekkel, programokkal. Horvátországban annyi bor fogy, hogy ebből az árucikkből behozatalra szorul. Mint ahogy Michael Broadbandt tanácsolta a svájciaknak: „Maguknál olyan jó borok születnek, hogy megérdemlik, amit maguk termelnek, maguk igyák meg”, hát nálunk is valahogy így kéne működni a dolgoknak.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke Harsányi Gáborral, a rendezvény ötletgazdájával

Ennek érdekében tevékenykedik a Vingardium ötletgazdája, Harsányi Gábor is, a sárospataki  Harsányi Pincészet tulajdonosa. Eleinte az Erzsébetligetben rendezték többnapos Vingardium Borliget programjukat, ami rendkívül sikeres volt, ám mint annyi mást, a pandémia ezt is megakasztotta. Az Erzsébetliget egy elbűvölő park, mely környékén sportpálya, uszoda is van, és melynek egykori tiszti kaszinóját nemrég állították helyre eredeti pompájában. A hatalmas fákkal övezett nagyszerű parkban a legjobb borászatok kínálatával, zenei programokkal, borismereti előadásokkal, gyermekfoglalkoztatókkal, harapnivalókkal, ínyencségekkel várták a közönséget, akik benépesítették a ligetet, és remekül érezték magukat évről évre a koronavírus megjelenéséig.

Bérczesi Robi /Hiperkarma/ kellemes zenei hátteret biztosított az eseményhez.

A Harsányi Pincészet birtokai egyébként Sárospatakon vannak, melynek magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab hozta létre, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt. A patika ugyanúgy, mint a szőlőbirtok apáról fiúra szállt, igazi virágzása a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát is szerezve szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát.

Ünnepi atmoszféra a Bálna hangulatos csarnokában

Szőlőterületeik a tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgoznak, főleg hagyományos tokaji szőlő fajtákkal – furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hisznek benne, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban tudnak kiteljesedni. A kézművesség náluk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést is,a természetességre való törekvés a pincében is legfőbb irányelvük, melyet a tradíciók és korszerűség ötvözésével egészítenek ki.

Dula Bence több mint tíz évig érlelt vörösborai élményszámba mentek

Október idusán mintegy harminc első vonalbeli borászat mutatta be termékeit a Bálnában megrendezett Vingardium in the city program keretein belül, hozzájárulva a magyar borok népszerűsítéséhez. Kitűnő borok, nagyszerű térélmény, csodás kilátás, lüktető zene. Ez várta a résztvevőket a Vingardium új sétáló kóstolóján. Bérczesi Robi /Hiperkarma/ kellemes zenei hátteret biztosított az eseményhez. A résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy a Bálna adja a legméltóbb helyszínt, a legkellemesebb atmoszférát fővárosunkban beltéri sétáló-kóstolós borbemutatókhoz. Élmény volt a legjobb villányi, egri, soproni, neszmélyi, mátrai, tokaji borok kóstolása a kitűnő hangulatban.

Reméljük, lesz folytatása az eseménynek.

Dékány Tibor