Holdvölgy aszú vertikális a Caviar & Bullban

Rendkívüli helyszínen, a nyitás előtt álló Caviar & Bull étteremben került sor a Holdvölgy Borászat Culture  & Preculture hatputonyos tokaji aszú vertikális kóstolójára. A 360o-ban vetített hátterű vizuális falak között rendkívüli élményben lehetett része azoknak, akik ezt a szellemesen komponált fogásokkal tarkított aszú-bemutatót végigélvezhették.

„A Holdvölgy Culture 6 puttonyos tokaji aszúink a tudás, az elvek, a képzelet és a türelem harmóniájában születnek meg évről évre. Borainkat a szellemiség és a lélek ötvözte tökéletessé, akárcsak az örök értékeket” – vallja a borászat alapítója, Demkó Pascal.

A Holdvölgy egy különleges ékköve a Tokaji borvidéknek. A borászat már építészeti látványával, megjelenésével is deklarálta, hogy a hagyomány szellemiségének leghívebb követése és továbbgondolása érdekében képes a legvadabb formabontásokra is, és ezt következetesen a borkészítésben is megjeleníti.

Holdvölgy birtokközpont, Mád

A borászat formai kialakítása annak élő példája, hogy van olyan mód, ami maximálisan tiszteli a közvetlen környezet anyaghasználatát, formavilágát, és szinte semleges tud maradni a környezetében, csak alkalmazkodik a tájhoz, miközben nem akar uralkodni rajta. Nem hoz létre új, domináns formavilágot, csupán támfalak és levegő az egész. Vagyis terméskő és üveg. Ugyanolyan helyi kő, amellyel a közvetlen környezetben meglévő, és nagy tisztelettel megújított pincegádorokat, valamint régi parasztházat építették hajdan. Nem véletlen, hogy a birtokközpont épületegyüttese elnyerte a milánói A’Design Award nemzetközi építészeti kitüntetését.

A birtok mára 27 hektáros és ennél nem is akar nagyobb lenni, hiszen kapacitása is erre van ráállítva. A birtok legnagyobb, 8 hektáros eleme a névadó Hold-völgy dűlőben található, amely az Úrágya dűlő nyugati szomszédja. Az Úrágyán is van egy 0,8 ha-os területrészük, a Nyúlászón 6,7 ha, a Betseken 4,5 ha, a Dorgó tetőn 2,7 ha, a Királyban 1,1 ha, a Kakasokon 1,0 ha tartozik még a birtokhoz. A fajtaösszetételben a furmint dominál, a hárslevelű és a zéta következik utána mennyiségben, de sárgamuskotály, kövérszőlő és némi kabar teszi teljessé a palettát.

 Holdvölgy aszú vertikális, Caviar & Bull Budapest

A Holdvölgy 2006-ban palackozta első hatputtonyos aszúját, azóta kivétel nélkül minden évjáratban készít hatputtonyos aszút. Ez alkalommal tehát a 2018-as évjárattól egészen a 2006-osig visszanyúlva lehetett elmerülni a Holdvölgy hatputtonyos aszúinak világában. Amint Demkó Pascal, a borászat tulajdonosa elmondta, a csillagok együtt állnak ahhoz, hogy a világ legmagasabb színvonalú borait készítsék folyamatosan, amit 2006 óta bizonyítani tudnak. Folyamatos a birtokszerkezet, folyamatos a márka, a borok eltarthatósága biztosított, így megvannak a feltételei annak, hogy a londoni borindex befektetésre ajánlott borai közé kerüljenek.

„Az aszú 600 éve létezik, nagy felelősség ennek a brandnek a folytatása” – mondta Jójárt Gergely, a borászat kereskedelmi igazgatója. „Felelősségünk van abban is, hogy Tokaj I. osztályú dűlőiről a legmagasabb minőségű borokat készítsük. Ennek érdekében saját magunk részére a legszigorúbb szabályokat írtuk elő. Az aszú 2 évet tölt nálunk hordóban, majd 6 évet palackban, csak ezt követően kerülhet a fogyasztóhoz”- folytatta. Az eredményt a kiemelkedő hatputtonyosok sora igazolta a kóstolón.

Gincsai Tamás főborász, Holdvölgy

A Holdvölgy borászati filozófiáját Gincsai Tamás összegezte. „Mi a csúcsminőséget tűztük ki a zászlónkra, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennek bármi kockázata legyen. Mi Tokaj egyensúlyát és eleganciáját kívánjuk borainkkal megmutatni, nem arra törekszünk, hogy a miénk legyen Tokaj legmagasabb cukorfokú aszúja, vagy legtestesebb szárazbora. Mielőtt még a Holdvölgynél dolgoztam volna, bennem már kialakult és letisztult ez az értékrend, így nagy öröm számomra, hogy ez teljes mértékben azonos a Höldvölgyével. Csúcsminőség, letisztultság, elegancia a vezérfonalunk, nem vagyok elégedett semmivel, akármilyen érmeket nyerünk is, bennem mindig az motoszkál, hogy hogyan lehetne ennél jobbat, kifinomultabbat csinálni. Teljesen új utakon járunk a tökéletesség elérése érdekében, miközben ragaszkodunk a hagyományhoz. A szüret során a mustot 0 fokon tartjuk egészen addig, amíg az aszúszüret be nem fejeződik. Így tudjuk a forrásban lévő musthoz adni az akár decemberben szüretelt aszúszemeket.”

Amit a Holdvölgy és Gincsai Tamás főborász kidolgozott, az az aszúkészítés magasiskolája, ami a legtökéletesebb team-munkát és a legmagasabb fokú technológiát igényli. Mindezzel a Holdvölgy ma valóban a legmagasabb kategóriát jelképezi a hazai, és azon belül a tokaji borászatok között, amit tükröz többek között az is, hogy idén a Gundel étteremben a Holdvölgy Pincészet részéről Demkó Pascal vehette át a Magyar Sommelier Szövetség legjobb borászatnak juttatott elismerését.

Dékány Tibor