Aranyos Szekszárd

A Schieber Pincészet tarolt a Tabu Magnummal

Szekszárd alapból tudja azt, ami a vörösboroknak kell. Amiért más borvidéken keservesen meg kell küzdeni, az itt szinte varázsütésre összejön. A legjobb vörösborok, Szekszárd aranyérmesei egy helyen, a Stefánia Palotában kerültek bemutatásra május első hetében. A Szekszárd borvidéki versenyen aranyérmet szerzett csúcsborokat egy belépővel, sétálókóstolón lehetett ez alkalommal élvezni, ízlelgetni a Borjour szervezésében hangulatos környezetben, a különtermekben mesterkurzusokkal.

Szekszárd csodája főként abból fakad, hogy a lösz itt mintegy 5-7% aktív meszet tartalmaz, ami komplex, gazdag ízvilágot visz a borba. Éghajlatilag is nevezetes a szekszárdi hegy, hiszen itt három géniusz küzd egymással rendszeresen, ezért aztán gyakoriak itt a hirtelen időjárás-változások. Itt csapódik neki az Alföld géniusza a dombvidéknek, rendszeresen szállítva a forró szavannai levegőt. Szekszárdig hat a Nyugat géniusza az óceáni levegőt szállító, szőlőtőkéket permetező esőfrontokkal, míg a Dél géniusza a mediterrániumot hozza el a városnak és környékének. Szekszárd mégis elsősorban ez utóbbi hatása alatt áll.

Ifjabb Heimann és büszkeségük, a Franciscus 2016

Délen tudják, hogy az életnek zenének kell lenni, mint ahogy Kínában mondják, az embert dal ébreszti fel, az erkölcs erősíti meg és a muzsika teszi tökéletessé.” – írja Hamvas Béla. És valóban, ez az a borvidék hazánkban, ahol szinte egyetlen pincét sem találunk, amely ne adna helyet valamiféle művészeti alkotásnak, legyen az faragott hordó, fotók, festmények, freskók a falon, vagy akár reliefek, szobrok a pince belsejében. De persze a lényeg mégiscsak a hordókban rejlik.

Márkvárt Mónika és a Szekszárdi Fehér Cuvée 2018

Ahogy Villány a Villányi Franc-ban találta meg önmagát, majd a Villányi RedY-vel folytatta, úgy Szekszárdnak is meg kellett határoznia saját identitását. Ők a bordói helyett egy magyar triót nevesítettek meg, mely szerint a Kékfrankos, a Kadarka, és a Bikavér adja azt a magot, mely köré a szekszárdi paletta színvilága felépülhet. És valóban, bár sokat szépséget rejt Szekszárdon akár a Merlot, akár a két Cabernet ugyanúgy, mint a Shiraz, talán mégis ez a három borféleség az, ami egyértelműen Szekszárd legszebb, legegyedibb arcát mutatja.

Szekszárd aranyos csapata

A Stefánia Palotában ezúttal a következő pincészetek borai reprezentálták Szekszárd aranyait:

Bodri Pincészet, Bősz Adrián Pincészete, Dúzsi Tamás Pincéje, Eszterbauer Borház, Fekete Borpince, Fritz Pincészet, Garai Pince, Göndöcs Pince, Heimann Családi Birtok, Hetényi Pincészet és Birtok, Lajvér Borbirtok, Márkvárt Papa Pincéje, Mészáros Borház, Pálinkás Pince, Prantner Pince, Sárosdi Pince, Schieber Pincészet, Simigh Családi Pincészet, Sümegi Ákos Pincészete, Szeleshát Birtok, Szent Gaál Pincészet, Takler Borbirtok, Toronyi Pince, Tüske Pince, Vesztergombi Pincészet.

(Dékány Tibor)