Magyar díjazottak a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A Sauska két arany- és egy ezüstéremmel, a Kreinbacher egy ezüstéremmel térhetett haza, de éremmel gazdagodott a nemrég indult Pearl&Z is.

A mintegy ezer tételt felvonultató Champagne és Pezsgő Világbajnokság (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) hagyományosan a francia és olasz italok terepe, de idén is örülhettünk magyar sikereknek. A Sauska Brut a tavalyi eredményét megismételve ismét aranyérmes lett, és ezúttal csatlakozott hozzá a Brut Magnum is, míg a Rosé Brut – ismét – ezüstérmet kapott. Szintén ezüstérmes lett a Kreinbacher 2017 Extra Dry Magnum.

Bronzérmet kapott egy hazai újdonság, az egri furmintból készült Pearl&Z. Závodszky Zoltán márkatulajdonos az alapbor megválasztását azzal indokolta, hogy a furmint felhasználása pezsgőhöz nem szokványos, a chardonnay sokkal általánosabb, ezért a kettő házasítása figyelemfelkeltő lehet a nemzetközi piacon. (Megjegyzendő, hogy a Sauska-tételek alapja is furmint, míg a Kreinbacher esetében a hagyományosabb, pinot noir-alapú alapbort furmint és juhfark is gazdagítja.) Az alapbort a Creatura Wine egri borászat készíti. A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palack készült, és később sem terveznek 10 ezernél többet évente.

Kiemelendő még a határokon belül is jól ismert erdélyi Carassia szereplése: Rosé Magnumjuk aranyérmes, Classic és 2018-as Cuvée 773-as tételük pedig ezüstérmes lett.

Az idei díjátadót november 3-án Londonban tartják.

(Forrás: MTI, CSWWC)