Borlovagok nemzetközi láncába léptünk!

Az elmúlt hét bővelkedett borászati, borgasztronómiai eseményekből, melyek alapvető mozgatórugója a Budapesti Borfesztivál volt. Az eseményhez kapcsolódóan az OMGD (l’Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs) Magyarországon tartotta 3. Nagy Nemzetközi Találkozóját, valamint ide látogatott az ugyancsak párizsi székhelyű a Chaîne des Rôtisseurs hálózat tagsága is. Az esemény során a két említett nemzetközi szervezet a Tokaji Borlovagrend hat tagját avatta soraiba.

A 3. OMGD Grand Chapitre négynapos programot tartalmazott hazánkban. Első nap a budapesti Gerbeaud házhoz kapcsolódik, ahol a lovagrend tagjai pezsgőkóstolóban és pezsgővacsorában részesülve élvezhették a Budapestre érkezés különleges örömeit. A második nap Villányban telt, ahol a Bock, Gere, valamint Tiffán pincészetekben tettek látogatást a rend tagjai. A harmadik napon a Budapesti Borfesztivál látta vendégül a rend tagjait. A negyedik napon délelőtt a Tokaji Borlovagrend a 2017-es évjárat tokaji aszúit mutatta be angol nyelvű mesterkurzus keretein belül a szakértő közönségnek, míg az estébe nyúló délután során került sor az ünnepélyes avatási szertartásra, amit gálavacsora követett.

Erre a különleges avatási eseményre a Hotel Marriott különtermében került sor. Az este folyamán a Chaîne des Rôtisseurs nemzetközi lovagrend, majd ezt követően az OMGD is tagjai sorába avatta a Tokaji Borlovagrend tagjai közül Prof. Dr. Stumpf Istvánt, a borlovagrend elnökét, Samuel Tinont, a borlovagrend alelnökét, Dr. Kovács Tibort, a borlovagrend nagymesterét, Dékány Tibort, a borlovagrend zászlóstisztjét, valamint Sauska Andreát és Prof. Dr. Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét.

Lovaggá avatja Samuel Tinont, a Tokaji Borlovagrend alelnökét Mohamed Hammam, a Chaîne des Rôtisseurs elnöke

Az avatási szertartás következő fázisában a Tokaji Borlovagrend lovagjai közé fogadta a következő hat személyt: Svend Olling, Mohamed Hammam, Erling Faksvaag, Eran Frank, Jens Steffen Hansen, Robert Gaussen. A délutáni szertartás utolsó fejezeteként a Pannónia Női Borrend avatott soraiba tagokat a nemzetközi lovagrendek hölgytagjai közül.

A Tokaji Borlovagrend, frissen avatott új tagjaival

A vacsora élményét a tokaji borok mellett Balázs János zongoraművész koncertje, valamint Miklósa Erika csodásan csengő hangja tette feledhetetlenné. Az eseménysorozat főszervezője hazai oldalon Pintér Katalin volt, míg az est házigazdái Arne Klehn, ügyvezető igazgató és Kovács Ferenc, Executive Chef voltak.

Lapunk főmunkatársa, Dékány Tibor az avatáson Pintér Katalinnal, a lovagrend hazai nagymesterével, és Mohamed Hammam elnökkel

(fotók: Ripka Gergő)