Nemzetközi borfelismerő versenyt hoz Magyarországra a Pannónia Női Borrend

A Pannónia Női Borrend május 23-28. között Magyarországon látja vendégül a párizsi székhelyű, 36 ország 72 borrendjét magába foglaló Nemzetközi Borrendi Szövetség (FICB) tagjait. Az esemény kiemelt célja a magyar borok népszerűsítése, valamint hazánk kultúrájának, gasztronómiájának bemutatása.

Az alapításának 20 éves évfordulóját ünneplő Pannónia Női Borrend 2010-ben már nagy sikerrel rendezett meg egy FICB nagykongresszust Budapesten, most májusban pedig a Magyar Bormarketing Ügynökség Zrt. támogatásával borfelismerő- és borversenyt szervez a világ számos országából érkező FICB tagok számára.

A borrend célja, hogy a rendezvény programjain minél több hazai bort és borvidéket ismertessenek meg a vendégekkel, így a borfelismerő- és borversenyen 18 magyar borászat 23 tétele szerepel majd.

Az 1964-ben alapított F.I.C.B., amely 24 ország borbaráti társaságait fogja össze, háromféle rendezvényt szervez: 2-3 évente a nemzetközi kongresszust (a legutóbbi 2023-ban Portugáliában volt, a következőre pedig 2026-ban a francia Provence Côte d’Azur régióban kerül majd sor); az F.I.C.B. szponzorálta borfelfedező túrákat (ebből a legutóbbit 2023-ban Szlovéniában rendezték, a következőre pedig 2025-ben Piemontéban fog sor kerülni); valamint a nemzetközi borkóstoló és -értékelő kihívást, amelyet először 2019-ben Finnorszárban rendeztek meg.

A második kóstolóeseményre május 23-26. között Budapesten, majd 26-28-a között Egerben és Tokajban kerül sor. A kihívás két részből áll:

  • egyéni verseny, amelynek során vakkóstolással kell megállapítani a fajtát és a termőhelyet,
  • valamint a felszolgált tételek kollektív értékelése.

A zsűri elnöke Nyitrainé Dr. Sárdy Diána lesz, és az értékelésben részt vesz majd Keményné Koncz Ildikó sommelier is. A május 26-ai gálavacsorán a verseny győztese mellett díjazzák majd a legjobb vörös, fehér és rosé tételt is.