A Füleky Pincészet és Fülöp halhatatlansága

Fülöp tudott valamit. Nagy különc volt, hiszen amióta Spanyolországból hozzánk repült, megfogta őt a tokaji táj egyedisége, és nem volt hajlandó a többi gólyával Afrika kedvéért itt hagyni a Bodrog mentét. Egy egész ország szerette, futóversenyeket, szemétszedő túrákat szerveztek a tiszteletére. Ő már sajnos nincs közöttünk, de kultusza tovább él, és a Füleky Pincészet jóvoltából márka lett.

Fülöp az Ebro folyó völgyében született 2003-ban, és 2006 óta Bodrogkeresztúron és környékén élt. Felnevelt 34 fiókát, párja mindig elvonult, de ő maradt. 2008-ban, Fülöp 15. születésnapjára készült első ízben egy friss, ropogós száraz Tokaji, valamint egy könnyed, késői szüretelésű Tokajit a Füleky Pincészetnél. A bevételből Bodrogkeresztúr és környéke gólyafészkeinek karbantartását, gólyafészek állványok készítését és madárvédő elektromos szigetelések felhelyezését támogatja a Pincészet. Fülöp bár már nem kerepel a bodrogkeresztúri háztetők felett, sokat segített utódainak azzal, hogy szigetelt vezetékek készülnek az áramütések kivédésére.

A borvidék életében igazi csoda volt 5 évvel ezelőtt az eredeti Füleky kúria műemlékileg is kívül-belül maximalista igényű újjávarázsolása. Az épület udvar felőli főhomlokzata kétszintes. Alsó szintjén egy főbejárat és két gazdasági bejárat található öt fekvő téglalap formájú ablakkal. Az alsó szint, amely kifejezetten gazdasági tevékenységek céljára lett kialakítva eredetileg a szőlő feldolgozás céljait szolgálta. Vizuálisan is élményt jelentő, terméskőből rakott méretes boltozatok tartják ebben a térben az emeleti szintet. Hőálló üveggel borított kandalló az alagsor központjában a legnagyobb attrakció. Itt, a földszintem jelenleg Fülöp gólya által ihletett képzőművészeti alkotások kiállítása látható.

A Füleky Pincészet Bodrogkeresztúr legszebb kúriájában központi helyet foglal el a település életében és Tokaj borászatában.  Mit érne azonban az épület pompája, és mit lehet kezdeni a borászati épület díjaival, ha nem készülnének kiváló borok ebben a műhelyben. Nos, a Füleky birtok egyes elemei a legjobb tokaji dűlőkben találhatóak. Az épület térségében, Bodrogkeresztúron a Sajgó dűlővel, Tokajban a Telekivel, Tarcalban a Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy dűlőkkel, Szegiben a Somossal, Olaszliszkán a Palandorral áll össze az a 25 hektáros birodalom, ami jelenleg a Füleky pincészet területét adja. A fiatal és energikus borász, Brezovcsik György azon dolgozik, hogy a lehető legjobban kifejezze az egyes dűlők adottságait és lehetőségeit, fő fajtájuk a furmint.

Szabó Hajnalka a pincészetnél lévő teendöi mellett az egész borvidék sikeréért fáradozik

A pincészet boraival idehaza jórészt éttermekben találkozhatunk, a nagyobb hangsúly az exporton van. Az idei évben több országban találtak új vevőkre: Taiwan, Anglia, Svédország, Csehország csapott le termékeikre, de legrégibb, leghűségesebb partnerük Hollandia, ahol már hét éve ugyanaz a partner látja el a piacot boraikkal. Szerencsére az utóbbi időben három alkalom is volt, ahol végig lehetett kóstolni a Füleky-szortimentet. Szeptember 3.-án Budapesten, egy villában az Istenhegyi úton a szakmának tartottak bemutatót boraikból. Aztán jött a Borfesztivál a budai várban, majd végül a Mindszent Havi Mulatságon, melyben a pincészet alaposan kivette a részét. Csak csodálni lehetett Brezovcsik György kitartásán, aki reggeltől késő estig nem lankadt a széles érdeklődő közönséget a Füleky-borok szépségeibe beavatni.

Szakmai kóstoló az Istenhegyi úti villában

Az idei esztendő nem tartozik a Fülekynél a legegyszerűbb évjáratok közé, hiszen özönvízszerű esőzésekkel volt tarkítva. Néhány területükön még jég is volt, így nagyon sokat kellett válogatni a száraz alapanyagot. Ám ahogy az egész borvidéken,úgy a Fülekynél is több késői szüret és több aszú várható mint egy átlagos évben. De az eredmények mindig új lelkesedést és hitet adnak a Pincészetnek. Ebben az évben 2013-as 6 puttonyos aszújuk a Magyar Tudományos Akadémia bora lett édesbor kategóriában, és szép számmal érkeztek a külföldi elismerések is aranyérmek formájában. Hogy a lendület tovább tartson, abban nagy érdeme van Szabó Hajnalkának, aki hol itthon, hol külföldön építi a Füleky-imázst. A pincészetük mellett sokat tesz a Tokaji márka fényesítése érdekében, a borlovagrendi programok szervezésében is. Brezovcsik Györggyel együtt ők ketten kitűnő csapatmunkával szervezik a borászat sikereit.