Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát

Tarcal, 2023. június 28. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelõs államtitkára kerékpározik a Tokaj kör kerékpáros útvonal elsõ ütemének átadásán Tarcalon 2023. június 28-án. MTI/Vajda János

Átadták a Tokaj kör kerékpáros útvonal Tarcal és Tokaj közötti szakaszát, a teljes beruházás mintegy 19 kilométeren, több mint 2,5 milliárd forint uniós és hazai forrásból valósul meg, tovább növelve a térség turisztikai vonzerejét és látogatottságát – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Tarcalon, az első ütem átadásán.

Nagy Bálint aláhúzta: a kormány kiemelten támogatja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését. Ezt mutatja, hogy 2017 óta 340 kilométer új kerékpárút épült, és további több mint 85 kilométer újult meg Magyarországon. Mindezen túl közel 600 kilométer kerékpárút megépítése van előkészítés alatt – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban így teremtődött biztonságos kerékpáros összeköttetés Győr és Pannonhalma között, továbbá vált teljessé Budapest és a Balaton között. Ilyen fejlesztések tették körbetekerhetővé a Balatont és a Tisza-tavat is: előbbi 205 kilométeres kör több mint fele 6 milliárd forint feletti forrásból ugyancsak az elmúlt években újult meg – mondta az államtitkár.

Jelezte: a most átadott két kerékpárút-szakasz csaknem 8 kilométer hosszú, amely a környéken naponta kerékpárral ingázóknak és az ide érkező vendégeknek egyaránt biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt: a 27 település alkotta Tokaj-hegyalja a világörökség részeként az egész magyarság számára emblematikus hely, amelyre a kormány kiemelt turisztikai térségként tekint, méltán tűzve ki azt a célt, hogy ez a táj legyen Magyarország harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Balaton és Budapest után.

Emlékeztetett: az elmúlt időszakban már jelentős fejlesztések valósultak meg, gazdagodott a környék szálláshely-kínálata, és kétszer kétsávos lett a 37-es főút Szerencsig. Ezeket egészítik ki azok a kerékpárút-fejlesztések, amelyek szintén hozzájárulnak a térség turisztikai látványosságainak élményszerű és biztonságos megközelítéséhez.

A helyi és környékbeli beruházások célterülete a vízi turizmus és a kultúra is, amelyek vonzereje Tokaj megújuló főterével együtt a vendégéjszakák növeléséhez is hozzájárul a térségben – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett: a most átadott Tarcal és Tokaj közötti, valamint Tokaj belterületén kiépült kerékpárút-szakasz mellett várhatóan a nyár folyamán elkészül a Tokajt Bodrogkeresztúrral összekötő, majd a Tarcal és Mád közötti rész is. Így Nyíregyházától Szerencsig a Kopasz-hegy körültekerését is lehetővé tevő infrastruktúra valósul meg – húzta alá a politikus.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)