A Borász Csillagok hamarosan Tokajban is ragyoghatnak!

Fotó: https://boraszokborasza.hu/hu/galeria

Budapest belvárosában, a Szent István Bazilikával szemközti Zrínyi utcában található a Borászok Borásza Csillagok Sétánya, amely a díj nyerteseiről, a borász legendákról mesél minden arra járónak és az utánunk jövő generációknak. Most pedig eljött az a pillanat, hogy a díjazott borászok csillagai a szülőhazájukban is ragyoghassanak, közülük is elsőként Tokaj-Hegyalján.

A Borászok Borászát (és a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítványt) Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben. Ez az elismerés abban különbözik a többitől, hogy itt a korábbi nyertesek jelölhetnek és maguk a jelöltek, a borászok választják meg a győztest. Ez a választási mechanizmus teszi a Borászok Borászát hitelessé és értékessé a szakma és a borrajongók körében.

A díjazottak teljesítményének emléket állító Borászok Borásza Csillagok Sétánya Budapesten található, a Szent István Bazilikával szemközti Zrínyi utcában. A talapzatba építve már tizenhárom „emléktáblát” tekinthetnek meg az arra járók. Ezek a csillagok azonban sokkal többek szép térdísznél, hiszen példamutató nagyszerű egyéni teljesítményekről, elhivatott küzdelmekről, időtlen elismerésekről szólnak, a díjazottak szűkebb pátriájának pedig jogos igénye, hogy egy ilyen fontos elismerést a zászlajukra tűzhessenek. Ebből a kívánalomból született meg az a gondolat, hogy minden Borászok Borásza a budapestihez hasonlóan a saját borvidékének központjában is kapjon csillagot. Az elképzelés célja, hogy a Borászok Borásza díj a helyi közösségek és az adott borvidékekre érkező látogató közelébe kerüljön, megadva a lehetőséget a helyi ünneplésre a borvidéki szereplőknek és lehetőséget teremtve egyfajta büszkeséggel megtöltött azonosulásnak a közösségformálódásra, a borszakmai értékek mentén.

A fővároson kívül elsőként Tokaj-Hegyalján helyezik el a Borászok Borásza négy helyi díjazottjának csillagait, a borvidék fővárosában, Tokajban, a Borvidéki Emlékparkban. Demeter Zoltán, mint Hegyaljáért is tenni akaró borász, 2014-ben azzal a céllal hozta létre a Tokaj Alapítványt, hogy a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és jelen kori értékeit gondozva építse tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával, melynek jelenlegi kiemelkedő fontosságú állomása a Borász Csillagok Tokajban történő elhelyezése.

 

A Borászok Borásza cím tokaji birtokosai:
Demeter Zoltán (2007)
Szepsy István (2009)
Berecz Stéphanie (2014)
Bacsó András (2016)

A szoboravatás helyszíne és időpontja:

Tokaji Borvidéki Emlékpark (Tokaj, Serház u. 55.)

2019. szeptember 20. (péntek) 16 óra

 

(Forrás: Borászok Borásza)