„Természetes, tiszta és hiteles” – megvan a Vatikán új bora?

Ferenc pápa magas követelményt állított a szent borra vonatkozólag, és egy olasz szőlőültetvény egy új cuvée-vel megpróbálta a Szentatya igényét kielégíteni.

A közelmúltban volt 6 éve, hogy a pápa kinevezte I. Jorge Mario Bergogliot bíborosnak. Ismerve Ferenc pápa a bor és a borpártok iránti elkötelezettségét, a katolikusok világszerte koccintottak az évfordulóra, vagy legalábbis boldog P-napot kívántak: „minden nap tapasztalhatod a Szentlélek olaját és az egyházközösség borát” ‒ ahogyan az olasz püspökök konferenciája tett.

De az egyik pincészet emlékezett arra, hogy Ferenc egyik rendelkezése két évvel ezelőtti dolgos teendői közt egy borkérés volt: hogy az Eucharisztia bora legyen „természetes, tiszta és hiteles”. Ez az írás, így kell cselekedni – döntöttek.

Ferenc pápa határozottan felhívta a figyelmet a szentmise borának „helyes” termesztésére és előállítására. „A bornak természetesnek kell lennie, a bor gyümölcsétől kezdve és nem mesterségesnek.” Gilberto Santucci borász/oktató megküldte emailen a szűrés nélküli bor magyarázatát; a pápa körlevele is az „őszinteséggel, megbízhatósággal, szakértelemmel” készült bort említette. Válaszul Santucci és csapata létrehozott egy Grechettót (egy fehérbor, érdekes módon az Eucharisztia számára), amelyet a Umbriában, a Todi Mezőgazdasági Intézetében készített, pápamobillal mintegy két órára a Szent Péter Bazilikától északra. Santucci egy oktatási farm koordinátora; a szőlőültetvényeket és a közeli területeket az intézmény diákjai gondozzák, akinek a közösség hajléktalan menedékeinek lakói segítenek. A tanító borász felügyeli a pincében a tiszta technikával készülő borokat.

Az Orvieto-Todi egyházmegye ezután ellenőrzi a palackokat, hogy alkalmasak-e a templomba kerülésre. „[Ez egy olyan] bor, amely tökéletesen megfelel a [Canon] kódexnek, minden szükséges ellenőrzésnek és egyházi engedélynek alávetve” ‒ ​​mondta el Santucci , a katolikus mise hivatalos borává téve azt. A lelkiismeretes borkultúra és az egyházi felügyeletre vonatkozó beadványok pedig összhangban vannak Francis körlevélével. A diákok, az egyházmegye és a jótékonysági szervezetek együttműködésében úgy döntöttek, hogy a bort Berit-„Szövetségnek” nevezik.

A Berit első szürete 2016-ban volt, és az iskola jelenleg 2 000 palackot készít (a formátum a Vatikán rendelkezésére bocsátja, hogy a bor „jól konzervált és nem erjesztett” legyen). Egy további szolgáltatás a másikon felül, hogy  Bottega Montecristo nevű iskolában a bort meg is lehet kóstolni, néhány perc néma szemlélődés közepette. Santucci reméli, hogy a bor természetesen megnyeri a pápa elismerését, de a szíve örül, és a nyelv most is ujjong: „A Berit borban, a tapasztalatokban, gyakorlatokban és értékekban a legjobb élmény a közösség, ami összeköt bennünket.”

(Forrás: Wine Spectator)