A legnagyobb buli az országban

Idén június 17-től 28-ig tartott a Szegedi Borfesztivál, az ország leglátogatottabb és legnépszerűbb borászati rendezvénye. Ahogy az lenni szokott, ezúttal is tömegek hömpölyögtek, kitöltve Tisza-parti város korzóját a Takaréktár utca és a Kárász utca között. Az idei eseményről kérdeztük Dlusztus Imrét, a rendezvény ötletgazdáját és motorját.

  • Mi adta az idei fesztivál egyediségét?

Rendezvényünk népszerűsége folyamatosan nő. Kinőttük a Széchenyi teret, és folyamatos bővüléssel most már elfoglaltuk a Klauzál teret is. Idén összesen 180 standunk volt, ebből 150 volt boros, a többi ételeket kínált. Ezeken kívül 4-5 pálinkás műhely is képviseltette magát, meg volt egy sörös pult is. A 150 standon 165 borászat képviseltette magát.

  • Mely borvidékek voltak a legnépszerűbbek?

Nekünk mindig jó érzés az, ha Szegedhez minél közelebbi borászatok is jelen vannak. Örömmel tölt el bennünket, hogy van egy helybéli borászunk is már, Újvári Misi bácsi, akinek itt a közelben van az ültetvénye. De képviselve volt Ásotthalom is a Tóth Pince által, a Duna Borrégió mint általában, most is legjobb erőivel volt reprezentálva, itt volt a Sümegi, a Koch, a Birkás pincészet, továbbá a KunVin Jánoshalmáról, a Szentpéteri Kiskőrösről, Soltvadkertről a Frittmann, a Font meg a Lantos pincészet. A Kunsági Borvidékről nagy rajongótábora van nálunk a kiváló Béla Borászatnak. Minden borvidék képviseltette magát nálunk, és nagy örömünkre szolgál, hogy idén először soproni borászatunk is volt, méghozzá a Linzer pincészet. Örömünkre szolgált, hogy a Mezei Borászat elsősorban szép pezsgőivel megjelentette a Bükki Borvidéket. Nálunk igen kedveltek a tokaji, villányi, szekszárdi, balatoni pincészetek is, nagyon széles a választék.

  • A borászok között lehet népszerűségi listáról beszélni?

Igen, legnépszerűbbek azok a borászok, akik minél többet jelen tudnak lenni. Ilyen elsősorban Gál Antal a szekszárdi Tringa pincészettől, meg Dula Bence Egerből. Ők szinte állandóan jelen vannak, nem is tudom, hogyan bírják, maximális elismerést érdemelnek, mert így nő a boraik, és borászatuk kedveltsége. Ahol csak alkalmazottak vannak, ott nem tudnak mindig feleletet adni az érdeklődők kérdéseire, akik így sokszor nem tudnak eligazodni, mi miért értékes vagy érdekes egy-egy borféleségben.

  • Vajon a 10 nap elegendő a fesztivál összes borának szisztematikus végigkóstolásához?

Ezt kizártnak tartom, hiszen meglehetősen nagy a kínálat, ebben az évben 1600 féle bor volt a standokon. A fesztivál 10 napja alatt ennek legfeljebb negyedét lehet végigkóstolni. De aki kitartó, az kitűzheti magának négy-, vagy akár ötéves tervként!

  • Összegzésképpen még néhány gondolat erről a nagyszerű 10 napról?

Rekordmennyiségű borász, rekordmennyiségű program, rekordmennyiségű résztvevő – ez volt összességében az idei, XXIV. Szegedi Borfesztivál a – Szeged Napja Ünnepségsorozat. Tíz napon keresztül a nagyszerű borok, kiváló gasztronómia mellett mintegy 250 program várta a nagyérdeműt közönséget, amely abban is rekordot döntött, hogy mennyi nemes nedűt fogyasztott el. (dt)