Egri csúcsborok Budapesten

Az Egri Borvidék borászai a közelmúltban egész napos borbemutatót tartottak csúcsproduktumaikból a belvárosi Société termeiben. Az egri borászok és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa által szervezett bemutató az egri superior és grand superior borokra fókuszált, melyen 23 borászat 84 tételével ismerkedhettek az érdeklődők.  A laza szerkezetű sétálókóstoló mellett három tematikus mesterkurzusra is sor került.

Eger egyik legszebb fekvésű városunk, kiváltságos helyen épült ki Észak-Magyarországon legmagasabb hegyeink, a Mátra és a Bükk ölelésében. Eger neve egyben a hősiesség erényét is magában foglalja, az egri vár ma is a hódítókkal való dacos szembeszegülés szimbóluma. Az egri várvédelem pedig összeforrt a bikavérrel, Eger emblematikus vörösborával, hiszen a legenda szerint a bort fogyasztó várvédők italát a bepánikolt janicsárok valóban bika-vérnek tartották. Az Egri Bikavér az egri borászok büszkesége, melynek minőségét, hírnevét sikerült napjainkra helyreállítani, és a legmagasabb szintre emelni. Legszebb bennük, hogy amellett, hogy harmonikusak, egyensúlyosak, van bennük tömény gyümölcsösség, impulzívak és intenzívek. Erőteljes borok, ám mégsem nehézkesek.

Egy nagymenő borstílus önmagában komoly ütőerőt képviselhet, ám erre még nem lehetne erre egy egész borvidék marketingjét ráépíteni. Két helyi házasítás saját névvel, koncepcióval, sztorival már sokkal sikeresebb lehet. Az Egri Bikavérnek így méltó párja született a borvidék fehérboros házasítása, az Egri Csillag tekintetében, mellyel Eger bizonyítja, hogy mind a vörös-, mind fehér házasításban a világ borainak csúcs-színvonalát képviseli.

A sétáló kóstolót mesterkurzusok egészítették ki, ahol a borvidékről, a Bikavérről és a dűlős borokról lehetett mélyebb ismereteket szerezni.

A kóstoló megerősítette az utóbbi időszak Egerrel kapcsolatos tanulságait. Eger a magyar bor bástyája, ahol nincs az a borfajta, amiből ne tudnák a világ legmagasabb minőségét elérni, legyen szó akár a vörös-, akár a fehérborokról. A bemutató számos meglepetése közül az egyik éppen azt bizonyította, hogy a desszert-borok is beletartoznak ebbe a palettába, hiszen Eger Kistőkések debrői Hárs Pince kitűnő késői szüretelésű Debrői Hárslevelűket mutatott be 2017-ből, és 2019-ből.

(DT)