Kezdődik a mezőgazdasági összeírás

writing 1149962 1280

Országszerte több mint 20 ezer egyéni gazdaság összeírását kezdte meg pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH); az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező.

Kiemelték: a válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, továbbá az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése az Eurostat felé – jelezték.

Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója arra kérte az érintetteket, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet, mely „egyszerű, gyors és kényelmes”.

Azok, akik a kérdőívet május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Az összeírás során a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk.

A KSH törekszik arra, hogy csökkentse a válaszadók terheit, így ezúttal sem kell megadni azokat az adatokat, amelyeket a hivatal át tud venni a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási rendszeréből.

(Forrás: MTI)