Argentina Malbec-jeiből csemegézhetett a boros szakma

Április 20-án került megrendezésre az Argentín nagykövetség által szervezett Malbec napi ünnepség (Malbec Day Celebration). A program lehetőséget biztosított a Magyarországra szállító pincészeteknek, kereskedőknek, hogy bemutassák portékájukat. Ezzel együtt Herczeg Ágnes tartott kóstolót válogatott tételekből.

A Malbec Day megünneplésére 2019-ben került utoljára sor Argentína magyarországi nagykövetsége által. A két ország borpiaci kapcsolatainak erősítse nem csupán üzleti, de kulturális vonatkozású is, hiszen Argentínában is találkozhatunk magyar nevekkel, és itthon is magyar néven futó, kint készült borokkal. A legismertebb talán a Haraszthy Pincészet (Palo Alto), ami tulajdonképpen Haraszthy Ágoston után kapta nevét, aki a kaliforniai Sonoma-völgyben alapította meg az első kereskedelmi borászatot a Buena Vista Winery-t. A Haraszthy Pincészet Kaliforniában (Tantara), Argentínában (Palo Alto) és Magyarországon rendelkezik birtokkal és feldolgozóüzemekkel, a nálunk forgalmazott Malbec-ük (Fantástico) a Dél-Amerikai testvérpincészettől kerül hozzánk: igazán ízes, koncentrált bor, komoly tanninokkal és lekvárrá érett gyümölcsökkel. A Fantástico borcsalád példányai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek, és általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté, s a felbontás után is legalább fél órát levegőztetni kell a bort, hogy kinyíljon.

A következő magyar név a Zombory Pince, pontosabban a Zombory család és a Deumayen Bodegas névre keresztelt borászat. A család a világháborúk viszontagságai következtében vándorolt ki Argentínába, ahonnan Zombory Tamás 1996-ban visszaköltözött Magyarországra, s kint borászkodó bátyjával, Istvánnal közöse megalapították kézműves borászatukat a Tokaji borvidéken. 2015-től a tokajin kívül elkezdték forgalmazni az Argentínában termett Trez sorozat Malbec-jeit is. Az 1200 méter magas mendozai ütetvényeken szinte nem is kell permetezni, a nagy hőingadozás pedig komoly savszerkezetet biztosít a bor számára a napsütésben kifejlődő érett gyümölcsös aromák mellé. Már a Trez Vivante is mesés fűszerességgel, sós ízérzettel, édes tanninokkal és gyümölcsösséggel veszi le fogyasztóját a lábáról – amit még magyar tulajdonú üzletláncban meg lehet kapni – , hát még ha a Trez Reservát a pince testesebb csúcsborát is van szerencsénk megkóstolni.

Argentínában azonban az olasz gyökerekkel rendelkező borászok száma jelentősebb, akik a magukkal hozott tudást, a francia szőlőfajta és az Andok-közeli egyedülálló természeti adottságaival ötvözve pompás borokat készítenek a világ számára. Luigi Bosca, Zuccardi példának okáért, akiktől forgalmaznak Magyarországra is bort, ám nyilvánvalóan a többi ismertetett borászat is válogatott minőséggel viszi hírét az argentin boroknak. Ezt bizonyítandó válogatott kóstolót tartott az eseményen Herczeg Ágnes borszakértő, akivel élményszámba ment a mendozai, ucoi, San Juan-i borok megismerése. Talán a Catena Zapata Amancaya-ja volt a legsikeresebb tétel, ám az Achaval Ferrer, a Terrazas de los Andes vagy a Kaiken borház tételeit sem érhette semmi panasz.

A Malbec Argentínában az ideális környezeti feltételeknek köszönhetően a legszebb arcát mutatja, ezért is lehet ilyen sikeres, és termesztik több mint 76 000 hektáron. A Torrontés viszont valódi tősgyökeres argentin szőlőfajta, ami szintén széles hírnévnek örvend, köszönhetően Salta és La Rioja tartományok kimagasló minőségű Torrontés borainak – a fajta igen kedveli ezt a különleges mikroklímát. A jellemzően száraz éghajlat (150 mm átlagcsapadék/ év) elősegíti az ültetvények egészségét, lehetővé téve, hogy a termelők szinte teljes mértékben nélkülözni tudják a növényvédő szereket, megkönnyítve ezzel az organikus borok készítését.

Érdemes válogatni az immár Magyarországon is elérhető Argentin borok közül, hiszen olyan változatos, de mindenképp különlegesen magasan fekvő terroir-ok gyümölcseit tudjuk megízlelni, összehasonlítani, amire kevés másik helyről van lehetőség a Földön.

tudósított: Hajdu Ferenc
fényképezett: Hirling Bálint