Ismét Kisdorogon zajlott a Völgységi Hegyközségi borverseny

Illés Pál, az Illés Borház tulajdonosa és borásza mindenből kihozza a legjobbat. Ez nem csak a boraira, de a vállalkozásai és a helyi bortermelő közösség tekintetében is igaz. Mezőgazdasággal, mezőgazdasági gépekkel és borászatával összetett vállalkozási formát valósít meg, miközben a személyes kedvteléseit is hihetetlen szenvedéllyel végzi és osztja meg másokkal.

Palit éppen a Völgységi Hegyközség (Tolnai borvidék) borversenyén értem tetten, ahol házigazdaként tevékenykedett. Ezzel a versennyel – amelyre több száz tétellel neveztek – egyfelől a közösség, másfelől a minőségi borkészítés erősítését kívánják megvalósítani. Ez szükséges is, tekintve hogy a Tolnai borvidék szinte eltűnik a Szekszárdi Borvidék árnyékában, ezért különösen fontos, hogy legyen igény és képesség olyan minőségi borok előállítására, amik felveszik a versenyt akár a szomszédos, akár az országos kínálattal. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatal bortermelők lássák a jövőjüket a borvidéken, hogy lehetőséget kapjanak a megmérettetésre, valamint a borkészítési hagyományok és a legújabb ismeretek megszerzésére, elsajátítására. A borverseny a helyi gazdák és borászok szakmai támogatásán túl a lelkesedést és a törekvést is át kívánja adni valamennyi korosztály számára. Az utánpótlás kérdése azonban mindig a jelen nemzedék felelőssége, tehát az erre fektetett hangsúly mindig példaértékű. A megfelelő utánpótlásnevelés szakmai részét lefedi a megfelelő képzés, ami a prémium bor elkészítéséhez kiemelkedő fontosságú, de ennek megőrzésében legalább ilyen fontos szerepet játszik a közösségteremtés is, ahol a tudás végső soron termékeny talajra kerül és kibontakozik!

Ilyen szemlélettel tevékenykedik Illés Pali, aki a borverseny kiötlése és lebonyolítása mellett a fenntarthatóbb szőlőtermesztést-borkészítést is zászlajára tűzte. Az ökológiai termelésben nem pusztán az egészséges környezetünk zálogát, de a gazdasági fejlődés lehetőségét is észrevette. A Pécsi Kutatóintézettől „véletlenül” hozzá került, ifj. dr. Kozma Pál által nemesített, Pinot Regina szőlőfajta művelése során testközelből bizonyosodhatott meg a biológiai termesztés fontos pilléreivel. A nemesítés: Ez a fajta kiválóan ellenáll a peronoszpórának és a lisztharmatnak, de a feketerothadásnak sajnos kevésbé. Ugyanakkor a megfelelő, elnyúló érlelési kapacitás mellett az aromavilága, sav- és tanninszerkezete is igazán említésre méltó. A technológia: Illés Pál nyitott az újdonságokra, és nem rest használni a józan eszét, így egyértelműen megállapíthatta, hogy a hatékony permetezési mód megválasztásával csökken a felhasznált vegyszer mennyisége, amivel csökkennek a gazdaság kiadásai is. Az időmegtakarításról nem is beszélve, ami a komplex ám mégis családi működtetésű vállalkozási formában talán a legnagyobb kincs az állandó munkaerőhiány miatt. Az eredmény egy számos tekintetben helytálló, mindenképpen piacképes bor, az éveken átívelő felbecsülhetetlen tudás és tapasztalat – amit bármikor szívesen megoszt az érdeklődőkkel és ami  megfizethetetlen, az egészséges környezet.

Mindeközben lezajlott a II. Kisdorogi Borverseny!

Pali, hogyan sikerült március 26-án az Illés Borházban megrendezésre került II. Kisdorogi borverseny?

Kiváló borok kerültek mustrára. Egyértelműen megállapítható volt, hogy a nevezetteknél a 2021-es évjáratok kiemelkedő minőséget mutattak, magas beltartalom és gyümölcsösség jellemezte a behozott mintákat.

Úgy láttam fehér, rozé és vörös kategóriákban lehetett indulni, mennyire volt kiegyenlített a mezőny?

Jól mondod. Ugye a fehér és rozé boroknál a technológia már nagy segítséget tud adni. A borászatok, akik rendelkeznek az arra alkalmas hűtési technológiával, némi előnyben vannak, hiszen mind a két borfajtára a reduktív elkészítésmód jellemző. A gyümölcsösség megőrzése érdekében a hűtés és a megfelelő élesztő használata elkerülhetetlen. Összességében gyönyörű, zamatos tételek kóstolására volt lehetőség, és itt ki is emelném a legjobb fehér kategóriában győztes Bernát Pincét Bonyhádvarasdról, ami János Tibor fantasztikus 2021-es Irsai Olivér borával lett az első. Gratulálunk nekik!

Rozé kategóriában meglepetésünkre egy siller lett a legjobb. A mi régiónkban ugyanis nem gyakran készítenek sillert, ám ez a tétel édes, behízelgő zamatával, gyümölcsös illatával levette a bírákat a lábukról. Így a döntés értelmében a legjobb rozé cím a teveli Veres Pincét illeti meg a 2021-es Kékfrankos sillerének köszönhetően. Nekik is szívből gratulálunk!

A Tolnai borvidék ma még világos borairól ismert, hogyan szerepeltek a veresek?

Vörösborok esetében a korábbi évjáratok voltak igazán kiemelkedőek. Módos Ernő a vörös bizottság elnöke egyértelműen jelezte, hogy igen nehéz dolguk volt. Nagyon sok kiváló, hasonlóan magas minőségű tételt kellett bírálatban részesíteniük. Az arra alkalmas borok esetében a fahordós érlelés fantasztikus harmóniát és zamatot biztosított, tanúbizonyságul adva, hogy a bor készítője érti a dolgát!

Itt büszkén megjegyzem, hogy az az ember, aki engemet is motivált annak idején, hogy elinduljak ezen az úton, és példaképként mutatta, hogy milyen egy jó vörös, lett a versenyen legjobb a kategóriában. Ő nem más, mint Éberhardt János, Zombáról, 2018-as évjáratú Shiraz borával 18,8 pontot szerezve. (Megjegyzem a döntőben igen kiélezett volt a három legjobb bor versenye, ahol az iménti Shiraz mellett a Bodri Pince 2019-es Cabernet Sauvignon bora 18,8 pontszámot, és Éberhardt János másik bora, a 2020-as Merlot-ja 18,7 pontot hozva “maradt le” csupán) Ezúton is gratulálunk nekik sok szeretettel!

A legeredményesebb termelő kategóriában a Veres Pince vitte a prímet, szintén Tevelről, a díjazott 6 arany minősítéssel térhetett haza. Gratulálunk nekik!

Az Illés Borház 2 arany és 3 ezüst díjazásban részesült!

Úgy tudom van még egy kategória, ami bizonyos tekintetben különlegesebb a többinél.

Borászként, szervezőként azt gondolom, hogy némi felelősség is hárul rám/ránk. Az utánpótlásról is kell gondoskodni hasonlóan, mint a fociban, látni kell a fiatalok tehetségét és lelkesedését. A borkészítéssel foglalatoskodó ifjak, akiket érdekel a borkészítés varázsa, sajnos viszonylag kevesen vannak, jellemzően a fiatalabbakban kisebb az érdeklődés eziránt. Úgyhogy a lelkesedést különösen honorálni kell, illetve értékelni az akaratot, ezért hoztunk létre egy új kategóriát, a Motivációs Díjat. Itt a legfiatalabbakat vettük sorra, mint Miklós Bencét vagy Kiss Adorjánt. Életkora és eredménye miatt Miklós Bence kapta meg a díjat, őszintén gratulálunk hozzá!

Nem szabad elfeledkezni továbbá a segítőkről, akik nélkül nem tudtuk volna a versenyt létrehozni: Gyöngyi Kimmerle, Richardt Kimmerle, Palkó Róbert, Miszler Tibor, Miszlerné Illés Ágnes, Tóth Károly, Dallos Ernő; sem a bírák értékes munkájáról: Módos Ernő, Karácsonyi József, Sümeginé Sági Ibolya, Skrabut Ivet, Vargity János, Veres Róbert, Debreceni Csaba, Garai Ákos, Pető László, Hoffman Balázs.

Köszönöm mindenki munkáját és segítségét!

Azt gondolom, hogy egy valóban színvonalas versenynek tudtunk házigazdái lenni, és természetesen fejben már a következő alkalmat tervezgetjük. Legközelebb találkozunk!

Illés Pál tulajdonos/borász

Tudósított: Hajdu Ferenc