Study touron az észak-Pannon Borrégióban

Az Agrármarketing Centrum idén először rendezte meg a hazai borok népszerűsítését célzó rendezvényt Hungarian Wine Summit néven. A rendezvény központja a Hungexpon volt a hét közepén, ám előtte az AMC a külföldi résztvevők részére tanulmányutakat szervezett hazánk borvidékeinek, a borvidékek látványosságainak, borainak bemutatására. Ennek keretein belül külföldi borszakírók, újságírók, borkereskedőkből álló csoportok utaztak kétnapos körutakra többek között Egerbe, Tokajba, az Alföldre, Szekszárdra, Villányba, a Balatonra. A Somlóra tartó csoporthoz nekünk is módunk volt csatlakozni a kirándulás első napján, amikor a Hilltop, valamint a Pannonhalmi Főapátság volt a fókuszban.

Általában sportkommentárok szokták megfogalmazni azt az érzést, ami áthatotta az embert a Hungarian Wine Summit keretein belül megszervezett Hilltop – Pannonhalma tanulmányúton. Ahogy letekintettünk a Hilltop tetejéről az alattunk ezüst-kéken tekergő Dunára, vagy ahogy megszemlélhettük a Pannonhalmi Főapátság épületét, végigsétálhattunk a könyvtártermen, melyben évszázadok tudománya, kultúrája , ismeretanyaga rejlik, beülhettünk a bazilikába, melynek paradicsomi kapuján átszüremlett a fény, – ebben a nemzetközi társaságban büszkék lehettek azok, akik hazánk színeit képviselték. Mindezt leginkább győztes futbakllmeccsek után úgy szokták jellemezni a sportkommentárok, hogy „Jó érzés volt magyarnak lenni”.

És mindez persze csak az alap, csak egy ország káprázatos tájakkal, az épített örökség tárgyi emlékeivel. Ehhez jött hozzá az az egyedi zamatélmény, melyet ez a gyönyörű táj nyújtani tud, az egyedi borok világa. A Hilltopon Kamocsay Ákos mutatta be a Hilltop Borbirtok elismert tételeit. Nem volt nehéz elkápráztatni a nemzetközi borszakértőket, hiszen a Hilltop borai folyamatosan szépen szerepelnek a hazai és nemzetközi borversenyeken. Megkóstolhattuk azt a tételt is, melyet a Magyar Borszakírók Köre idén a legjobbnak ítélt. Fehérbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíj legutóbbi nyertese a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 lett. Ez a tétel – a többihez hasonlóan – osztatlan sikert aratott.

Pannonhalmán Pusztai Richárd avatott angol nyelvű értelmezésében kaphattunk bemutató sétát a borászat belsejében, valamint kóstolót a Főapátsági Pincészet termékeiből. Itt megkóstolhattuk az ország legelső vonalába tartozó Rajnai rizlingeket, valamint Pinot noirokat. Akár csak ebből a rövid egynapos utazásból is világossá vált a látogatók előtt, hogy hazánk, a Kárpát-medence áldott gyümölcsöket terem, melyekkel a világ teljes borpalettáját ki tudjuk tölteni. Hiszen vannak nálunk könnyed illatos, gyümölcsös fehérek, testes nagy fehérborok, világverő rozék, és robusztus vörös borok, nem beszélve a világ egyik csodájáról, a tokaji aszúról.

Pannonhalmán a délutáni kóstoló a gyógynövénykert melletti Illatok Házában folytatódott. Egy termet kaptak itt a pannonhalmi családi borászatok, míg egy másikat a Móri Borvidék termelői. Aki még nem volt biztos benne, az itt meggyőződhetett arról, hogy nálunk a Hilltop és Főapátsági Pincészet nem valami kimagasló egyedi csoda, hiszen a kisebb borászatok is hasonló minőséget reprezentálnak. Vagyis, ahogy a sportkommentárok szokták érzékeltetni a hangulatot, ezen a napon jó volt magyarnak lenni.

A Hungarian Wine Summit egy beutaztatáson alapuló esemény, melynek célja megismertetni a magyar borokat és borvidékeket, a magyar borok sokszínűségét a nemzetközi szakértőkkel, valamint segíteni a borászatokat üzleti kapcsolati hálójuk kibővítésében, ezáltal hozzájárulva az exportvolumen növeléséhez. A csaknem 100 nemzetközi borszakértő; véleményvezérek, beszerzők, Master of Wine-ok, szakújságírók szerte Európából 2022. március 20-tól kóstolókon, borvacsorákon, a borrégiókat bemutató kétnapos, vezetett túrákon vettek részt. A szakkiállításon kilencven hazai borásznak biztosítottak bemutatkozási lehetőséget sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a magyar borexport számára fontos szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várták a szakmai közönséget.

(Dékány Tibor)