Bakonyi 100

Dr. Bakonyi Károly születésének 100. évfordulója és Károly-nap alkalmából, november 4-én a MATE Georgikon Campusán került megrendezésre a Bakonyi 100 Emlékkongresszus. Az Emlékkongresszus fő célja volt Bakonyi Károly életművének és emlékének ápolása. A rendezvény fővédnöki feladatait Dr. Nagy István Agrárminiszter vállalta el.

Dr. Bakonyi Károly nem csak itthon, de nemzetközi körökben is ismert és elismert. A csopaki születésű szakember egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretet. Több mint 50 éven keresztül foglalkozott szőlőszaporítással, szőlőnemesítéssel, emellett pedig jelentős oktató munkát végzett a keszthelyi egyetemen. Georgikon 28 nevű alanyával világszerte dolgoznak a szakemberek, de a cserszegi fűszeres szőlőfajta is ismert és közkedvelt.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, az Emlékkongresszus védnökének üdvözlete

Az esemény egy ünnepélyes mamutfenyő-ültetéssel vette kezdetét a Keszthelyi Várkertben. A mamutfenyő csemetét dr. Pálfi Dénes ajánlotta fel. Az eseményen elhangzott, a Da Bibere Zalai Borlovagrend alapító-nagymestere szorgalmas munkával töltötte az életét és mindig lehetett hozzá fordulni. A fa mellett emléktáblát is avattak, amit Tüske József esperes szentelt fel.

A Szent Miklós temetőben a családi sírhelynél rótták le kegyeletüket a kongresszus résztvevői. Felelevenítették azt a szerteágazó munkát, amit Dr. Bakonyi Károly végzett élete során. A síron koszorút helyeztek el a Bakonyi-család tagjai, valamint többek között a MATE Georgikon Campusának képviselői, a Da Bibere Zalai Borlovagrend, Cserszegtomaj és Keszthely önkormányzata és a különböző szakmai szervezetek képviselői.

Az Emlékkongresszuson felszólaltak:

 • Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos,
 • Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, az Emlékkongresszus védnöke,
 • Rózsa László, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus campus-főigazgatója,
 • Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti-Borászati Intézet intézetigazgatója, az Emlékkongresszus védnöke,
 • Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa alelnöke,
 • Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke,
 • Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely Város Önkormányzata önkormányzati képviselője,
 • Bóna Lajos, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke és
 • Szabó Péter, egyetemi oktató, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti-Borászati Intézet intézetigazgatója, az Emlékkongresszus védnöke

Előadást tartott Bakonyi Judit, Bakonyi László, Pálfi Dénes, Bezerics Csaba, Kállay Miklós és Varga Zsuzsanna. Bemutásra került Dr. Hajdu Edit „A bölcs szőlőnemesítő – Dr. Bakonyi Károly élete és munkássága” c. kötete, és sor került a Dr. Bakonyi Károly Emlék-borverseny és címketervező verseny eredményhirdetésére is.

Dr. Bakonyi Károly, a bölcs szőlőnemesítő

A Borversenyen aranyérmet szereztek az alábbi pincészetek borai:

 • Frittmann Cserszegi fűszeres, 2021-es évjárat
 • Kunsági Cserszegi fűszeres, 2021-es évjárat, Szentpéteri Borpince Kft.
 • Rizlingszilváni K-3, 2021-es évjárat, MATE SZBI Badacsony
 • Corvinus, 2020-as évjárat, Georgikon Tanüzem

A rendezvényt állandó programok is kísérték: képkiállítás Dr. Bakonyi Károlyról, bor, – és pálinkakóstoló Dr. Bakonyi Károly által nemesített fajtákból, könyv-vásár, de volt lehetőség megkóstolni Keszthely Város Cserszegi fűszeres-mandulás tortáját is.