Növényvédelem – Nagyon különleges évjáraton vagyunk túl

A 2021-es évjárat időjárási és növényvédelmi kihívásaiba és a közeljövőben várható változásokba Dr. Dula Bencéné Kovács Terézia kertészmérnök, növényvédelmi mikológus segítségével avatjuk be olvasóinkat.

A rovat a Bayer támogatásával jött létre.

 

Az elmúlt években gyakoriak a forró nyarak. Ez azt jelenti, hogy a feketerothadás-járvány is ritkábban fordul elő?

Nem, én éppen az ellenkezőjét tapasztalom. Miután az időjárás alakulása egyre hektikusabb, soha nem tudjuk, milyen évünk lesz. Ez a kórokozó 2005-től gyakorlatilag évről-évre terjed, egyre több helyen okoz gondot átlagosan vagy erősen csapadékos körülmények között. Az elmúlt közel 20 évből a 2021-es az első, amikor nem alakult ki súlyos feketerothadás-fertőzés.”

Mi a helyzet az egyéb kártevőkkel?

A lassú fakadás miatt azt gondoltuk, hogy tripsz- vagy levélatkakártétel lesz, de ilyen tünetekkel nem találkozta. Egyedül a gubacsatka tünetek jelentek meg, gócosa egy-egy tőkén a hatásnövekedés idején. A tarkaszőlőmoly mindhárom nemzedéke nagy egyedszámban rajzott, de komoly kártételt az Egri borvidéken […] okozott. […] Az Alföldön, pl. Jakabszálláson a gépi metszés miatt egyre erősebb a fomopszisz fertőzöttsége a vesszőkön, de levéltünetekkel is lehet találkozni.”

A jövőben mennyire lehet majd ilyen szélsőséges időjárásra számítani?

A változatosságra és az extrémitásokra egyre jobban számítani kell, ha készülni nem is lehet rá. Öt napnál hosszabb időtávra már nem lehet pontos időjárási előrejelzést adni, mint ahogy az évszakok időjárását előre látni sem. A klasszikus négy évszakot elfelejthetjük, a telet lassan ki lehet írni a naptárból.„

A teljes cikk elérhető a Bor és Piac magazin legfrissebb, 2021/6. lapszámában, amit megtalál az újságárusoknál, vagy megrendelhet szerkesztőségünktől.(laprendeles@borespiac.hu | https://borespiac.hu/laprendeles/ )