Valladolidban kezd a Concours

A 2022. évi Concours Mondial de Bruxelles első felvonására Valladolidban kerül sor március 11-13. között: mintegy hatvan nemzetközi bíráló értékeli majd a rosékat a Patio Herrerianóban.

A rendezvényről szóló megállapodást tavaly december közepén írta alá Óscar Puente polgármester, Ana Redondo, a kultúráért és turizmusért felelős városi tanácsnok, Baudouin Havaux, a Concours elnöke, valamint Víctor Alonso, a tartományi tanács alelnöke.

A márciusi időpont válaszként született a piaci igényekre és a roséborok iránti növekvő fogyasztói érdeklődésre. Így a győztes termelők már hozzájutnak a promóciós anyagokhoz, mire a termékek a polcokra kerülnek. Emellett célul tűzték ki egy párbeszédre és kapcsolatépítésre alkalmas platform létrehozását is.

A helyszínválasztást az is indokolta, hogy Valladolid tartományban – amely 2017-ben már otthont adott a Concours-nak – különösen fontos a rosé szerepe. A város be tudja majd mutatni turisztikai és kulturális látványosságait, valamint ínyenc ételeit, nem is beszélve a borokról. Valladolid az egyetlen tartomány az Ibériai-félszigeten, ahol öt borvidék – Cigales, Rueda, Ribera del Duero, Toro és León – található, több mint 27000 hektárnyi ültetvényein mintegy húsz különböző szőlőfajtát termesztenek, és négy borút is fut a területén.

A versenyre mintegy 60 nemzetközi bírálót, valamint 1200-1300 mintát várnak. Regisztrálni 2022. február 18-ig lehet bármilyen fajta – csendes, habzó, félig habzó és édes – roséborral. Az arany- és ezüstérmek mellett a következő díjakat osztják majd ki:

  • Still Rosé Wine Revelation
  • Sparkling Rosé Wine Revelation
  • Medium-Dry Rosé Wine Revelation
  • Sweet Rosé Wine Revelation
  • Organic Rosé Wine Revelation