Tokaji borvidéki növényvédelmi előrejelzés

A június 20-26. közötti időszakra szóló növényvédelmi előrejelzést adott ki a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

 

A kedvező, meleg időjárásnak köszönhetően a szőlő szépen fejlődik. A szőlő a bogyófejlődés időszakában van. A bogyók búzaszem nagyságúak, némelyik pedig elérte a borsószem méretet is (BBCH 773).

Lisztharmat

A meleg, párás időjárás továbbra is kedvező a lisztharmat számára. A borvidéki mérőműszerek magas fertőzési nyomást jeleznek. A lisztharmat tünetével bogyón még nem találkoztunk. Ebben a fenológiai időszakában a lisztharmat komoly veszélyt jelent a fejlődő bogyókra. Ezért a bogyók védelme érdekében a megelőző védekezést folytassuk tovább kontakt (kén) és felszívódó szerek együttes (cyflufenamid, piriofenon, proquinazid) alkalmazásával. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat. Figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

Peronoszpóra

A peronoszpóra levéltünete (olajfolt) több ültetvényben is megjelent, bogyótünetet a vizsgált ültetvényekben nem találtunk. A hétvégi csapadék a mérőállomások alapján a borvidék legtöbb pontján új fertőzést indított el. A fiatal bogyókon nagy számban találhatóak meg a gázcserenyílások, melyeken keresztül a kórokozó fertőzhet. A védekezést kontakt szerekre alapozzuk (pl.: mankoceb, metiram, rézhidroxid, rézoxiklorid), társíthatunk mellé felszívódó hatóanyagot is (ciazofamid, mefenoxam). Kontakt szerek alkalmazása estén rövidebb fordulókkal védekezzünk. Ökológiai gazdálkodásban réz készítményt használhatunk peronoszpóra ellen.

Feketerothadás

A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot. Elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

Amerikai szőlőkabóca

Az ültetvényekben az amerikai szőlőkabóca L3-as lárvai is jelen vannak! A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. A védekezés most időszerű! A védekezéshez használhatunk piretroid (tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Ökológiai gazdálkodásban spinozad hatóanyagú készítményt alkalmazhatunk. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk

Tarka szőlőmoly

A kártevő ellen jelenleg nem indokolt a védekezés.

Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

Figyeljünk a rendezett, kellően szellős lombozat kialakítására, ezáltal hatékonyabban és gazdaságosabban tudunk védekezni. A növekvő hónaljhajtásokat célszerű eltávolítani a fürtzónából, azáltal a növényvédő szerek könnyebben elérnek a fürtökhöz. A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2017.06.20-26.

A hét további részében is marad a meleg időjárás. A napi maximum hőmérséklet 30°C körül lesz a következő napokban. Jelentős csapadékra nem kell számítanunk. Szerdán és pénteken hullhat 1-2 mm csapadék.