Somlói fiatalok a borkultúráért

Szabó Lászlóval, a Somlói Fiatalok a Borkultúráért Egyesület alapító alelnökével beszélgettünk az új kezdeményezésük céljairól. 

Mikor állt össze az egyesületetek, és mit lehet róla tudni?

Október közepén volt az alapító gyűlésünk az újonnan átadott Somló Kapuja épületében, ami egyúttal az egyesület központjául is fog szolgálni. (Az új épület a déli oldalon, a Hegykapu étterem és a Kreinbacher birtokközpont tőszomszédságában található.) Tizenhárman vagyunk alapító tagok, az egyesülethez olyan 18 és 30 év közötti személyek csatlakozhatnak, akik többet szeretnének megtudni borról,  vagy akár már rajongói is a magyar borkultúrának. Szőlész-borász egyelőre magam vagyok az egyesületben, ami egyfelől biztosítja a szakértői jelenlétet, bár szakmai vitát így még nem tudunk folytatni.

Mi az egyesület célja?

Az egyesület célja a borok népszerűsítése, elsősorban a somlóit boroké, hiszen mégis csak somlói egyesület vagyunk. Emellett a kapcsolatépítés minél több borásszal, borkedvelővel, illetve borrendekkel. Az egyesület alapító ülésén Koczor Kálmán, a Magyar Borrendek Szövetségének elnöke is jelen volt, aki felszólalásában támogatta a kezdeményezést, és az egyesület megalakulását. Bízunk benne, hogy minél több fiatal követi a példánkat, és csatlakozik hozzánk a jövőben mint egyesületi tag, vagy a mienkéhez hasonló egyesületet alapít más borvidékeken.

Milyen tevékenységeitek lesznek?

Amellett, hogy szeretnénk megjelenni minél több boros rendezvényen, a Juhfarkot mint Hungaricumot is népszerűsíteni szeretnénk. Mindezzel azt szeretnénk elérni, hogy a feltörekvő (magyar) borkultúra ismét előtérbe kerüljön a kortárs fogyasztók számára. Azt vettem észre ugyanis, hogy a fiatalok a különféle-fajta koktélokat, vagy akár a kézműves sörök világát részesítik pillanatnyilag előnyben, amivel alapvetően nincs is semmi baj. Ugyanakkor hangot kell adni annak, hogy a magyar kultúra része a bor, amiben az is szerepet játszott, hogy igazán kiváló és sokoldalú, jótékony élettani hatással bíró ital. Ráadásul Magyarországon páratlan természeti adottságok segítik az amúgy egyre felkészültebb borkészítők munkáját, és az egyre tudatosabb borfogyasztó közönséget.

Mit gondoltok a bor alapú koktélokról, jó átvezetés lehet ez a fiatalok számára a bor irányába?

Őszintén szólva nem ismerem annyira a boralapú koktélokat, ugyanakkor ha egy fröccsre gondolunk, vagy fűszeres borra, akár forralt borra, ezek is boralapú italok, és koktéltársaikkal együtt könnyen alkalmasak lehetnek arra, hogy legalább a borban rejlő lehetőségek felé irányítsák az ezt kevésbé ismerő vagy azzal most ismerkedő fiatalok figyelmét.  Viszont egy jó bor alapanyagot nem biztos, hogy érdemes elrontani sziruppal, üdítővel vagy gyümölcslével. 

Vajon a helyi fiatalokat kívánjátok főként  megszólítani, vagy országosan népszerűsítetek?

Országosan. Mivel itt Somlón történt az alapítás és a környékről jöttek a fiatalok is, természetesen szeretettel gondolunk rá és hirdetjük, hogy somlóiak vagyunk, illetve a borvidéknek is jót tesz, ha megjelenik a nevünkben. Ettől függetlenül örömmel várjuk olyanok csatlakozását is, akik nem Somló környékiek, és örömmel látjuk azon kezdeményezések, egyesületek létrejöttét is, amik Somlón kívül jöttek létre, az ország más borvidékeit is képviselve. 

Szeretnénk továbbá minél több pártoló tagot, akár borászatok, borrendek támogatását élvezni, vagy borszakírókét, akik tudják népszerűsíteni az egyesületet, illetve az egész kezdeményezést. Fontos lenne, hogy minél több emberhez elérjünk az üzenetünkkel.    

(tudósított: Hajdu Ferenc)