Appolj és koccints!

Elkészült és ingyenesen letölthető az Országos Bortúra applikáció iOS vagy Android készülékekre. Ennek segítségével egyetlen térképen megtalálható a rendszer valamennyi partnerborászata. A zsebben hordott borturisztikai ajánlatok segítségével gyorsabban és egyszerűbben juthatunk információkhoz borprogramjaink összeállításához, megszervezéséhez. A rendszer létrehozása nagyjából egy évvel ezelőtt indult, a szervezési és adatfeltöltési feladatok pedig az elmúlt év végére értek olyan szakaszba, hogy a program elérhetővé és használhatóvá vált. Így hát ideje rákattanni!

A borturizmus az egyik legizgalmasabb módja a hazánk szépségeivel való ismerkedésnek. Ha az Alpok, vagy a Kárpátok fenséges, ugyanakkor félelmet keltő magas hegységein keresztül érkezünk a Kárpát-medence dunántúli részére, szembeötlő a szelíd hajlású táj barátságos hangulata, emberi léptéke. A hegyek, völgyek, dombhátak váltakozása, a táj látképe erdőkkel, mezőkkel, a völgyekben megbúvó falvakkal, a hegyek és dombok lejtőin elterülő szőlőhegyekkel kifejezetten nyugtató, békés hatást gyakorol a szemlélőre.

Földgolyónk szépségéhez az emberiség a szőlőhegyi tájjal járult hozzá. Talán ez az egyetlen tájalkotó elem, amellyel ennek a csodálatos bolygónak esztétikumát az emberiség növelni tudta, miközben egyéb tevékenységeinkkel főleg csak romboljuk a tájat – külszíni fejtésekkel sebeket ejtünk rajta – mérgezzük a folyókat, romboljuk az ózon-pajzsot. A szőlőhegyi táj az ember és a természet közötti harmónia legnemesebb, legtökéletesebb megnyilvánulása.

 

A magyar borvidékek országunk legszebb részeit rejtik magukban. Teljes egészében úgy ismerhetjük meg hazánk kistájainak szépségét, ha megkóstoljuk hozzá a „hegy levét”, az ott készült borokat. A borturizmus lehetőséget ad arra, hogy családtagjainkkal, barátainkkal együtt élvezzük a jó és szép pillanatokat. Megkeressük a táj és az íz harmóniáját; érzékeljük a minőségi bort, felfedezve annak egyedülálló jellegét.

Egy-egy bortúra megszervezése viszont olykor hosszú szervező munkát igényel, előfordulhat, hogy napokig kell keresgélnünk, melyik borászat mikor tud fogadni, és mi az ajánlata számunkra. Most Kocsis-M. Brigitta és alapítótársai, Bencze Szonja és Dr. Simon Botond (képünkön jobbról balra) kidolgoztak egy mobiltelefonos applikációt, melynek segítségével mindez könnyebb lehet. Országos Bortúra applikációjuk ingyenesen letölthető, így zsebünkben lehet mindaz az információanyag, amire szükségünk lehet egy jó borozós program megszervezéséhez.

Az adatbázis ugyan még nem teljes, a rendszer egyelőre mintegy 100 hazai pincészet adatait foglalja magában, de már így is jól használható. A cél bor-élmény közösségek szervezése, arra irányuló ösztönzésekkel, hogy ne csak a megszokott borászatokat keressék fel a borkedvelők, hanem bővítsék ismereteiket újabb borászatokkal, újabb élményekkel. Játékos elemek beiktatásával szeretnék az alapítók, ha egyre több fiatal érezne rá hazánk elképesztő táji, valamint zamatgazdagságának felfedezésére az EU által is ajánlott „Wine in moderation” szellemének megfelelően.

Az AppStore-ból és Google Play Áruházból ingyenesen letölthető program segítségével könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi borászatok elérhetőségét, kínálatát. A programban a különféle szűrések segítségével csoportosíthatjuk a pincéket borvidékek, kínált borstílusok és a vendéglátás jellege szerint. Az applikáció további tökéletesítésével pár hónapon belül az is lehetővé fog válni, hogy online jelentkezzük be az egyes borászatok borkóstolási vagy dűlőtúra programjaira.

(DékányT)