Takács Réka idén vehette át a Jövő Borásza díjat a Borászok Borásza gálán, mindemellett a Bordeaux Sciences Agron (BSA) folytatja ösztöndíjas képzését az Eszterházy Károly Egyetemen keresztül. A tehetséges és tettre kész szőlész-borász hallgató mesélt karrierje első mérföldköveiről.
„Ekkor elkezdtem nézegetni a szakmák sorát, nyitott szemmel jártam mindenhol, és amikor találkoztam a borászattal, leesett az állam, hogy ez mennyire érdekes. […]
Az egyetemen a tanszékvezető ajánlotta figyelmembe a Bordeaux-i képzést, nagyon szerettem volna világot látni, úgyhogy jelentkeztem. Szakmai szempontból nyilvánvalóan hatalmas ösztönző erő Bordeaux-ban tanulni a borokól, de én eleve szerettem volna külföldön is tanulni, nem akartam bezárkózni Magyarországra, a látótér-szélesítésre pedig más országok és emberek megismerése nagyszerű lehetőséget nyújt. […]
Alapvetően az első félévben, illetve a második félév elején vagyunk leginkább az egyetem padjaiban. A második félév további részében pedig, a gyakorlat előtt Toulouse-ba, Montpellier-be és Dijon-ba megyünk el egy-két hétre. […]
…azt látom, hogy ahány ház, annyi szokás, ami azt jelenti, hogy még országon belül is eltérően végzik a szőlőtermesztést és a borkészítést. Így hát nagyon szívesen megismerkednék még több módszerrel és tudással. „
További számos érdekességet olvashat e témában is a Bor és Piac magazin legfrissebb, 6. lapszámában, amit megtalál az újságárusoknál, vagy megrendelhet szerkesztőségünktől. (laprendeles@borespiac.hu | borespiac.hu/laprendeles/ )