A fehéreknél Kamocsay, a vörösöknél Günzer a csúcson

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként, amelyek ezúttal a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lettek.

A zsűri a Winescape-ben

 Ez egy egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint  „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban. A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadikat gyűjti be.

Mint közismert, a koronavírus-járvány ezt az ágazatot is érzékenyen érintette, különös tekintettel a forgalomkiesés okozta veszteségekre. Örvendetes ugyanakkor, hogy a hazai fogyasztók továbbra is főleg a magyar borokat keresik, amiben nem kis segítségükre lehet a tapasztalt szakértők olyan értékítélete, mint az orientációt szolgáló idei szavazási végeredmény is.

A 2021-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 12 hazai és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3).  A borok között 16 a fajtabor és 8 a házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a Cabernet/Villányi Franc (8), a Merlot (6), a Furmint (5) és a Syrah/Shiraz (4)  voltak.

Kamocsay Ákos

A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019

Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017

Gizella Pince Furmint 2018

Hernyák Birtok Altberg 2018

Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018

Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019*

Pálffy Szőlőbirtok és  Pince Olivin 2019

Sagmeister Borászat  Kanias Furmint 2017*

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária Egri Cuvée G.S. 2017

Szabó Pince Cirfandli 2020*

Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark T.S. 2016

**********

Günzer Tamás

Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017

Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc  2017

Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018

Heimann Családi Birtok Barbár 2017

Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017

Ikon Borászat Tulipán 2017

Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017*

Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée  2018

Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017*

Sol Montis Borászat Syrah 2018*

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér S. 2017

Vesztergombi  Pince Kerékhegy Shiraz 2017

(A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal* képviselteti magát a „Super 12” listán. Az erre rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik a St. Andrea és Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel.)

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor a cívisvárosban, amikor a hagyományos rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad majd.

(MBK)