November 15-ig lehet pályázni a Jövő Borásza Ösztöndíjért

A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók. Az ösztöndíjprogram keretein belül a pályázatot kiíró Vinum Praemium Alapítvány 1.000.000 forintot biztosít külföldi szüreti gyakorlatra a nyertes pályázónak, aki a legjobb borászoknál szerezhet szüreti gyakorlatot is.

Öten már elnyerték ezt a lehetőséget

A Jövő Borásza Ösztöndíjat szőlész-borász hallgatóknak írja ki évről évre a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. Eddig már öt hallgató nyerte el ezt a pályázatot, amely nagyon komoly szakmai tapasztalatszerzési lehetőség és nyilvánvalóan egy életreszóló élmény. A vírushelyzet miatti korlátozások a szakmai utak átszervezését és magukkal hozták, de az eddigi nyertesek közül ketten már megvalósították külföldi szakmai útjukat, az egyikük a Cardinale borászatnál (Oakville, Napa Valley, USA), másikuk pedig Új-Zélandon, a Marlborough borvidéken, Blegheimben, a Kim Crawford borászatnál töltötte gyakorlatát. Képes beszámolójuk elérhető a díj weboldalán, a következő linken: https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram. A többi már nyertes ösztöndíjas is szervezi az útját és a pályázat gondozója is tovább keresi az arra érdemeseket, november 15-ig ismét lehet nevezni az alapítványnál az alább részletezett kiírás szerint.

Az idei kiírás, részletek

Az ösztöndíjat gondozó alapítvány tehát már keresi a következő szőlész-borász hallgatót, akit támogathat. Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetője Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes (egyetemi docens, dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) javaslatára idén az alább részletezett három téma közül választhatnak a fiatal szőlészek és borászok:

Borászat:A természetes borok világa
Szőlészet:Nemesítsünk vagy honosítsunk? – A fajtahasználat lehetséges válaszai a XXI. század szőlészeti kihívásaira”
Marketing:„Az online borkereskedelem és marketing lehetőségei – értékesítésösztönzés a digitális világban”

Pályázni 2021. november 15-ig lehet egy legalább 15 és legfeljebb 25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.

Pontosan mit is nyer a győztes pályázó?

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig,
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- forintos anyagi támogatása,
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél,
  • tiszteletjegy a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára,
  • meghívó a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.