Birtoklátogatások 1: Nyári Pince

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny zsűrije megkezdte a birtokok személyes megtekintését. Első utunk a Szent György-hegyre vezetett, Nyári Ödön birtokára, ahol már a harmadik generáció is munkába állt. A birtokot idősebb Nyári Ödön vásárolta 1978-ban, őt ma is aktív fia követte, akinek a lánya, Nyári Emese már szintén felelős munkát végez a szőlőben és a pincében.

Annak azért jelzésértéke van, hogy ebben az évben két borászat is bekerült a Szent-György hegyről a 10 legszebb birtok elit körébe, Nyári Ödön birtoka, valamint a Szászi Pince. Ez a hegy, ezek a borászok nyilván tudnak valamit, amire szavazóink ráéreztek! Ha már az itteni borok, borászatok ennyire népszerűek olvasóink körében, akkor nekünk is kellett tennünk egy gesztust, és ide irányítottuk első utunkat. Elárulhatjuk előre, nem csalódtunk. Ez a hegy egész különös ásványossággal ajándékozza meg a belőle táplálkozó szőlőket, melynek szépségeit ezek a borászatok képesek nagyszerűen boraikba integrálni.

Nyári Ödön édesapja 1978-ban vette meg a pincét, ő maga 1994-ben vette át az irányítást, és elhatározta, ha valamit csinál, azt csakis professzionálisan teszi. Kidolgozta a pincészet felépítésének technológiai koncepcióját, melynek alapján létrejött egy U-alakú pince, melynek egyik ágán bemegy a szőlő, a másikon kijön a végtermék, a bor. Mindez egy vulkanikus kőzetű hegy gyomrában nem is olyan egyszerű. A Szent György hegy tetején, 235 m magasságban kiépített présházból lenyűgöző a panoráma, hiszen innen feltárulnak a környék tanúhegyei, a Nemesgulács, a Badacsony és a szigligeti hegyek.

Borászatukban 16 számítógéppel szabályozható, fűthető-hűthető tartállyal rendelkező korszerű eszközpark áll rendelkezésükre, 2009-re elkészült az új pinceág is, melyben helyet kapott egy 50-60 fős kóstolóhelység, egy bortrezor és a hagyományos borok készítéséhez elengedhetetlen ászoktér is, ami kiváló lehetőségeket teremtett a hordós erjesztésre és érlelésre, nagy minőségű fehérborok készítésére. Boraikat külön tárolják acéltartályban, illetve hordóban, hogy palackozás előtt a legkomplexebb ízhatású újraegyesítést választhassák ki, melyben a gyümölcsös és hordós ízjegyek a legkomplexebb harmóniát alkotják.

A kezdeti 0,4 ha-ról 2004-re 6 ha-ra, majd napjainkra 8,5 ha-ra bővültek, ültetvényeik kizárólag a Szent György-hegyen vannak három területi egységben. A központi terület a birtokközpont térsége, ezen felül Raposkán, valamint Kisapátiban van még egy-egy táblájuk. Termelési palettájukon hétfajta szőlő szerepel: Hárslevelű, Kéknyelű, Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, amit kiegészít néhány sor Tramini. Hozamkorlátozásukat úgy irányítják, hogy minden tőkéről egy-egy palack bor előállításához megfelelő mennyiségű szőlőt neveljenek. A fajélesztőkkel óvatosan bánnak, akkor is inkább killer-jellegűt alkalmaznak, hogy a káros vadélesztők ne tudjanak érvényesülni. A főborászi funkciót ma már Nyári Ödön lánya, Emese látja el, aki 2009-ben diplomázott.

Emese öt varázslatos bort mutatott be nekünk a pincészet borsorából, kezdve a 2015-ös Cserszegi fűszeressel, majd Hárslevelűn, Olaszrizlingen, Kéknyelűn át egy egész különleges, botritiszes ízvilágú Olaszrizlinggel zártunk, ezzel érzékelhettük azt az egész széles skálát, amit boraik meg tudnak mutatni a terroir szépségeiből.

Dékány Tibor