Új feladatok előtt a Vindependent

W 7sz

A Vindependent vezetői sajtó-beszélgetés keretében adtak számot az egyesület közelmúltbéli tevékenységéről, valamint az idei év még előttük álló feladatairól, a borágazat nemzetközi alaphelyzetéről. Az elmúlt időszak sikereiről, a közeljövő terveiről, elképzeléseiről, nehézségeiről Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke, valamint Makai Gergely, az öko-szekció elnöke adtak tájékoztatást. 

W 115106 scaled

A 2005-ben alakult Vindependent a magyar családi és magánbirtokokat fogja össze és képviseli, rendelkezve olyan működési kerettel, kapcsolatokkal és struktúrával, ami elengedhetetlen az érdekképviselet hatékonyságához. Bár a Vindependent kevésbé ismert a nagyközönség számára, tagjainak személye, szakmai tapasztalata, elhivatottsága és kapcsolatrendszere szavatolja az öko-ágazat érdemi képviseletét és az élénk szakmai párbeszéd folyamatos fenntartását. A Vindependent tagsága az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségében ( CEVI) pedig biztosítja, hogy európai uniós szinten is képviselete legyen a magyar (bio) szőlősgazdáknak.

W24

Mint Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke elmondta, az elmúlt időszakban egyesületük szép sikereket ért el a borágazat érdekeinek képviseletében. Ezek közé tartozik, hogy napjainkban már a családi pincészetek is készíthetnek pezsgőt, mivel közben járásukra eltörölték a korábbi 40 milliós összeg letétbe helyezésének kényszerét. 2012-től megengedték, hogy 10 000 palack mennyiségig lehessen pezsgőt készíteni, tárolni, majd ezt a küszöb-értéket 50 000 palackra emelték. Ez szép siker, mint ahogy az is, hogy az adminisztrációs gondok csökkentek az által, hogy a kisüzemi bortermelő kategóriáját bevezették. Mindezen lépések megtételének motorja volt a Jásdi István által alapított Vindependent, de a sikerekben fontos tényező volt az is, hogy igen jó a kapcsolat az Agrárminisztériummal. Mielőtt Brüsszelben valamilyen fontos borászatot érintő téma napirendre kerül, a minisztérium részéről megkeresik egyeztetés céljából az egyesületet, és együttesen sikeresen képviselik az ágazat érdekeit.

W G

A Vindependent fontos szerepet játszik abban is, hogy ökológiai szőlőtermesztés, borkészítés minél szélesebb körben elterjedjen. Ezen a téren sok még a tennivaló, amit sajnos a pandémia kissé visszavetett, hiszen az eltervezett borvidéki mini-konferenciák megtartását a járvány idejében fel kellett függeszteni. Makai Gergely, az öko-szekció vezetője beszámolt arról, hogy az ökológiai szemlélet lassabban halad hazánkban a vártnál, a certifikáció még jelenleg is csak 2%-os, míg a környezetünkben rendre két szemjegyű értékekkel büszkélkedhetnek. A környezet mérgezésének, szennyezésének megállítása, visszaszorítása egyre fontosabb feladat, ha nem akarjuk felborítani a Földgolyónk érzékeny egyensúlyát.

W 120006 scaled

Miközben sok energiát szánnak rá, hogy az öko-szemlélet elterjesztésével felvilágosító munkát végezzenek, egyre több figyelmet kell fordítani az EU szabályozási rendszerének vadhajtásaival szembeni harcra. Mint ahogy az ismeretes, Brüsszelben több mint 30 000 lobbista harcol a saját, olykor meglehetősen egyéni gazdasági érdekeinek keresztül-viteléért. Sokszor más ágazatok érdekeinek szempontjából furcsa igényeket képesek napirendre tűzni. A nagy konszerneknek nem érdeke a borágazat sikere, hiszen a legtöbb bortermelő családi vállalkozás világszerte, és szeretnék részesedésüket a világ alkoholtartalmú italainak piacáról visszaszorítani. A nagy tőkés társaságok ezért egy olyan lobby-tevékenységbe fogtak, hogy a borválasztékot kriminalizálják. Arra törekednek, hogy a boros etikettek egyre inkább a cigaretta-címkékhez hasonlítsanak, melyek mindegyikén feltüntetésre kerülne, hogy a bor rákot okoz. Vagyis a bor számos összetevőjéből kifejezetten kiemelnék az alkoholt, mely veszélyt okozhat.

W 115113 scaled

De ugyanilyen veszélyt jelent, hogy a borra is alkalmazni akarják az élelmiszerekre vonatkozó törvényt, mely szerint a palackokra fel kell tüntetni a benne lévő bor kalóriatartalmát. A bortermelőknek a továbbiakban jó matekosoknak is kell lenniük, mert bonyolult képlet alkalmazásával lehet csak kiszámolni az adott bor energiatartalmát. Ami nyilvánvalóan felesleges, hiszen a borban éppen az a szép, hogy társaságot épít, hiszen akkor bontunk fel egy palackot, ha többen együtt vagyunk, amikor úgysem lehet kiszámolni, hogy egy adott pohárba éppen mennyi kalóriát töltünk.

A Vindependent szerencsére felveszi a kesztyűt a borágazat ellehetetlenítését szolgáló törekvésekkel szemben, és az Agrárminisztériummal kiépített jó kapcsolatok segítségével remélhetőleg a jövőben is győzi a küzdelmet a brüsszeli jog, valamint az öko-szekció révén a Földgolyó tisztaságáért.

(Dékány Tibor)