Teltházzal zajlott a VI. Somlói Juhfark Ünnep

Hatalmas siker volt a hétvégén, október 16 -án megrendezett 2021-es Somlói Juhfark Ünnep. Az egész napot kitöltő programok mellett a Tornai Pincészet adott otthont a Juhfarkokat bemutató borászok számára, akiknél folyamatosan álltak sorba az érdeklődő vendégek.  Az ünnepre külön buszjárat juttatta el a fővárosból érkezőket, akiket csodálatos időjárás, nagyszerű ételek, kiváló borok és különleges programok vártak. A megnyitón Tornai Tamás házigazda köszöntötte a vendégeket, majd a borvidék elnöke, Baráth Sándor részletesen ismertette a mértékletes borfogyasztás előnyeit. Számos jótékony élettani hatása mellett, mint például az emésztés serkentése, a depresszió elkerülése, kutatások alapján szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet a mértékletes borfogyasztás. 

(Tornai Tamás és Baráth Sándor)

Az idén már 6. alkalommal megrendezésre kerülő ünnep központi eleme a sétáló borkóstoló volt, amelyen 17 pince 28 Juhfarkját kóstolhattuk a Tornai Pincészet rendezvénytermében. A pazar kilátás és a kísérő étkek csak tovább emelték a bortermelők tételeinek fényét. A kiállítók között megtalálhatók voltak a borvidék legnagyobb és legkisebb, legrégibb és legújabb termelői is. 

A programok keretében részt lehetett venni vezetett múzeum- és pincetúrán, amit  Tornai Tamás legendás előadásában meghallgatva, bizonyosan minden kíváncsiságot kielégített. Az egyedülálló igényességgel berendezett Somló múzeum olyan ereklyéket őriz, mint az első Tornai palack vagy az első kézi prés. A kiállítás a technológiai eszközöktől elkezdve, mellyel annak idején a filoxéra tetű ellen védekeztek, a családi és tárgyi emlékeken át, a Somló geológiai történetéig és terroirjának bemutatásáig terjed. Figyelem, a kőzetek és a szőlő kapcsolatának megértéséhez, a táj Somlóig feltöltött magasságának elképzeléséhez, a vörös iszap katasztrófában megsemmisült egyedi, sólyompecsétes palackok veszteségének befogadásához idő és figyelem kell. És ezután jön még csak a pince rejtekeinek feltárulása, ahol a modern technológia mellett a hagyományos érlelőhordókat is megsimogathatjuk, megnyugvást lelve a hatalmas és biztonságot sugalló boltívek csodálatában. 

Három mesterkurzusra lehetett benevezni, amiből talán a legrangosabb és legkülönlegesebb, az immár 75 éves Tornai Pincészet díjnyertes Juhfarkjainak vertikális kóstolóját jelentette. A tulajdonos Tornai Tamás személyesen vezette végig a kóstolótermet színültig megtöltő érdeklődőket a Grófi- és az Aranyhegy dűlők különböző évjáratú borain. Minden év viszontagságairól vagy áldásairól mesélve, és a dűlők terroirját, talajszerkezetét, valamint az ehhez kötődő mikrobiológiai élővilág felépítését ismertetve. Valamennyi bor a Top Selection kategóriából került ki, amelyek alapanyagát csakis a legegészségesebb, legérettebb válogatott gyümölcsből készítették. Ez az élmény magáért beszél, kihagyhatatlan tapasztalatokkal gazdagította a pincészet alsó kóstolótermében megjelent borkedvelő, és borértő közönséget. A borászat elmúlt évtizedének folytonosságára pedig a borászati szaktanácsadó ifj. Kamocsay Ákos személye a garancia.  Az élmény csúcsát számunkra a 2013-as, a 2009-es és a 2008-as tételek jelentették, de némely résztvevőnek a 2016-os évjárat nedűje vált a kedvencévé.  Amit mégis kiemelnénk az a 2008-as esztendő Grófi Juhfarkja, ugyanis a bor finomseprős és fahordós érlelést is kapott, ennek ellenére még mindig fel lehetett benne fedezni a gyümölcsös jegyeket, annak érett formájában. Az évjárat szép, kiegyensúlyozott termést adott, poharunkba szinte borostyánszínű tétel került. Bársonyos struktúrája tette számunkra felejthetetlenné e tételt.

A másik szintén érdekes mesterkurzus, a sajtok és a Juhfark fajta világának kapcsolatát volt hivatott bemutatni, Dr. Mészáros Gabriella vezetésével. A nemzetközi borakadémikus az interaktív gasztro-kóstoló során hatféle sajt és Somlói Juhfark párosításán keresztül csiszolta, finomította és kényeztette a vendégek érzékszerveit: Az étel – sajt – és bor termékeny találkozásában olyan új harmóniák születtek meg, amik felejthetetlen élményt nyújtottak valamennyi résztvevőnek. Külön köszönet illeti a Zsendice sajtkereskedést, akik termékeik legjavát hozták el az estre, és akik kizárólag hazai sajtokat forgalmaznak. Így ismerhettük meg, hogyan viszonyul a csengői kecskesajt, a vászolyi csemege, a sárgás kérgű Ilmici, a sötét szürke kérgű Riolit és a Lajta egy-egy Juhfarkhoz. Több párosításnál is létrejött az a bizonyos plusz karakter ami miatt szeretjük ételekhez párosítani a borokat. Kedvencünk a balatoni csemege volt a Zsiraihoz társítva. A bor is egy testesebb, erőteljesebb hordóhasználatot kapott, ami az orvosi lóherével érlelt sajtból egy izgalmas diós karaktert hívott elő.

 

Azoknak sem kellett unatkozniuk, akik nem akartak vagy nem tudtak kizárólag a Juhfark borok széles kínálatában elmélyülni, őket a lélegzetelállító természeti adottságokkal rendelkező Somló dűlőin vitték körbe a csodálatos őszi napsütésben. A buszos dűlőtúrán nem csak a hely terroirját fedezhették fel a jelentkezők, de az ültetvények kifogástalan műveléséről, és a természet gazdagságáról is megbizonyosodhattak. Emellett összesen öt állomáson kóstolhatták meg az adott dűlők termését, és ismerhették meg a dűlők talajszerkezetét. A Grófi dűlőből Tornai Juhfarkot kóstolhattak, emellett Barcza Bálint, a Zsirai Pincészet, a Kolonics Pince és a Bogdán Birtok nedűjét. Felejthetetlen élmény volt a 6. Juhfark ünnep, és a résztvevők száma mutatja, hogy erre hatalmas igény mutatkozik nemcsak a környékbeliek irányából, hanem a budapesti fiatalok részéről is.