A legjobbak közt is a legjobb: először lehetett megkóstolni a kizárólag előjegyzés útján kapható, International Wine Challenge Trófea-díjjal kitüntetett 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűt a Tornai Pincészettől

A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en az aranyérmes borok közül választják ki a legjobbak közül is legjobbakat, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat. Ez az elismerés idén már negyedik alkalommal került a somlói Tornai Pincészethez.

A Somlón a hegy speciális, vulkanikus talajának, a klímának és a helyi fajtáknak köszönhetően az egész világon egyedülálló borok készülnek. A borvidék egyik meghatározó borászata a Tornai Pincészet, amelyet 1946-ban alapított Tornai Endre. Ma már 65 hektáros a birtok, ültetvényeik a Somló legjobb dűlőiben találhatók.

A Tornai Pincészet legfontosabb célja, hogy boraiban minél többet mutasson meg abból az egyediségből, amelyre kizárólag Somló képes. Szortimentjükben a nagy kereskedelmi láncokból is ismert alapborok mellett kiemelkedő helyet kapnak a különleges, hosszan érlelhető tételek, amelyek rendre a legnagyobb díjakkal térnek haza a nemzetközi versenyekről.

A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. Idén csaknem 50 ország nevezte 15 ezernél is több tételét, amelyek közül csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat.

A Tornai Pincészet hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet most a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé.  

Július elsején a zártkörű szakmai kóstoló mellett Tornai Tamás vezetésével a nagyközönség is először kóstolhatta meg a 2019-ben Trófea-díjjal kitüntetett Grófi Hárslevelűt.

„Örömteli pillanat ez számunkra, hiszen nemcsak egy magyar fajtát díjaztak a Decanter mellett a világ másik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, hanem Somló is reflektorfénybe került.” – foglalta össze röviden Tornai Tamás tulajdonos a díj jelentőségét.

Tornai Tamás kiemelte azt is, hogy az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés, hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is bemutatják. Ennek is köszönhetően már több külföldi megkeresésük volt, és az elmúlt évek sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból tehát nemcsak a pincészet, hanem egy egész borvidék profitálhat.

A július 1-i borkóstolón nemcsak az idei díjazott, hanem a korábbi években elismert borok is kóstolhatóak voltak. A kóstolósor érdekessége pár régebbi tétel, amelyek kiválóan reprezentálják azt a hosszú érlelhetőséget, amelyre Somló képes.

A teljes borsor:

Friss Zenit 2018, MUN-DUS arany, MTA bora

Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)

Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)

Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)

Top Selection Grófi Juhfark 2013, IWC arany és Trófea (2016)

Top Selection Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)

Aranykönny 2015

 

A Trófea-díjjal jutalmazott Grófi Hárslevelű kizárólag előjegyzéssel érhető el, kereskedelmi forgalomban nem kapható.