Megkezdődött a magánszemélyek tagdíj-megállapítási időszaka az agrárgazdasági kamaránál

agrárbiztosítás

Október 15-től november 15-ig tart az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíj befizetésének határideje november 30-a.

Az árbevétel alapú tagdíjat fizető őstermelők és egyéni vállalkozók november 15-ig nézhetik meg a kamara portálján, a bejelentkezést követően elérhetik e-Iroda fiókjukban a NAK által számukra megállapított 2021-es tagdíjat, valamint a számításhoz felhasznált 2019-es bevételi, árbevételi adatokat.

Az érintett tagok egyetértés esetén egy kattintással elfogadhatják a kamara által megállapított tagdíjat. Ha a számítás alapjául szolgáló adatokat korrigálni szeretnék, vagy tagdíjkedvezménnyel kívánnak élni, úgy a korábbi önbevallási felülethez hasonló formában tudják jelezni igényüket a szükséges igazolások csatolásával. Azok a tagdíjak, amelyeknek sem az elfogadása, sem a korrekciója nem történik meg november 15-ig, a NAK Alapszabálya értelmében elfogadottnak minősülnek. Az adatok módosítására, a kedvezmények pótlékmentes igénybevételére a tagdíj-megállapítási időszak végéig van lehetőség.

A kamara közölte azt is, hogy a 2020-as tagdíj felülvizsgálatához október 31-ig fogadják az igazolásokat.

A NAK közleményében felidézte, hogy tavaly változott a kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolások kiállításának módja, már könyvelők is készíthetnek olyan igazolásokat, amelyeket korábban csak a könyvvizsgálók.

Újdonság, hogy az idei tagdíj-megállapítás során már adószakértők és adótanácsadók is eljárhatnak, ők a könyvelőkkel azonos jogosultságokat élveznek.

Az árbevétel alapú tagdíjat fizető gazdálkodó szervezetek tagdíját az év első felében, május 1. és június 15. között állapította meg a NAK.

(Forrás: MTI)