Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

szekszard 02 kovacskrisztina

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

Bősz Adrián, a borvidék elnöke ismertette, az eddigi hegyközségi adatok szerint a szekszárdi területeken hektáronként 68-70 mázsa, a bátaszéki hegyközség ültetvényein 91 mázsa szőlő termett, a borvidék hektáronkénti 78-79 mázsás termése így átlagosnak mondható.

A későn indult szüret kezdetén úgy tűnt, hogy az aszály miatt kényszerérett lesz a szőlő, de a laboratóriumi adatok ezt nem igazolták. A termést magas mustfok, sav-cukor egyensúly, jó színanyagok jellemzik. Jellemzően 21-23-as, egyes területeken 24-25-ös mustfokkal szüretelték a szőlőt, utóbbi nagytestű borok készítésére is alkalmas – jegyezte meg.

Mészáros Pál, a mintegy 200 hektárról származó szőlőt feldolgozó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa ismertette: a jó minőség mellett a mennyiség kevesebb lett a vártnál. A jó termőhelyeken érződött a szárazság hatása, a késői szüretelésű fajtáknál – cabernet, merlot – kisebbek a bogyók, alacsonyabb a lékinyerés aránya.

Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke mintegy 20 százalékkal kevesebb termésről számolt be. Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza elmondta, a kisebb termésmennyiségben szerepet játszott, hogy már a virágzáskor sem volt optimális időjárás, és nyáron több héten keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladta 27 Celsius fokot, amikor a szőlő nem fejlődött, hanem védekezett a hőség ellen. A szárazság miatt a szőlő savtartalma szélsőségessé vált, egyes esetekben koncentrálódott, a kései fajtáknál pedig alacsonyabb lett. A 2021-es magas alkoholtartalmú, beltartalmi értékben gazdag, de kisebb mennyiségű évjárat lesz – tette hozzá.

Bősz Adrián arról is beszámolt, hogy a borvidéken a szőlő ára kilogrammonként 100 forint körül alakul, de vannak 120-130 forintos szerződések is. Hozzáfűzte, hogy az input alapanyagok, a palackozás költsége 20-40 százalékkal nőtt az utóbbi negyedévben, a borárak ezt nem követik. Úgy vélte, a nagyobb, gépesített szőlészeteknél kilogrammonként 80 forintos árból ki lehetett gazdálkodni a szőlőtermesztés költségeit, a nagy élőmunkaigénnyel működő, kisebb gazdaságok esetében 100 forint felett van az önköltség.

A koronavírus-járvány miatt a horeca (hotelek, éttermek, kávéházak) szektor felvevő képessége jelentősen csökkent, az áruházláncok ugyanakkor stabil keresletet jelentenek – mondta.

Ismertetése szerint a szekszárdi borvidéken, 2500 hektáron évente csaknem 200 ezer mázsa szőlő terem, amelynek 50-60 százalékát dolgozzák fel a borvidéken, a többit más területek feldolgozói vásárolják meg.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Krisztina)