Babarczi Zsuzsa válaszolt a régiót illető kérdéseinkre

Babarczi Zsuzsannával, a Pannonhalmi borvidéken található Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosával beszélgettünk, hogy megkérdezzük a határmenti régiók együttműködésének lehetőségeiről.

Hadd kérdezzem meg elsőként, hogyan ítéled meg a közös fellépés fontosságát és megvalósulását a szlovák─magyar oldalon?

Úgy gondolom, hogy ez még a borvidéken belül sem könnyű feladat, régiós szinten pedig jó eséllyel hatványozottan nehéz kivitelezni. Ugyanakkor magam is a régiók összefogásában látom a jövőt, úgyhogy előbb vagy utóbb azért neki kellene kezdeni a határon átnyúló összefogás kialakításának.

Miben látod az együttműködés lehetőségét?

Közös fesztiválokban akár az egyik vagy a másik oldalán a Dunának, vagy ott van a közös megjelenés lehetősége, ami szintén jól működhet.

Milyen módon szeretnétek fejleszteni a helyben történő értékesítést, és kiket szeretnétek elérni a boraitokkal?

A helyi eladást főleg kóstolók tartásával szeretnénk fokozni, de nem panaszkodhatunk a jelenlegi eladási számainkra sem. Megnőtt az érdeklődés mind cégek, mind pedig bor iránt érdeklődő baráti körök részéről, hogy személyesen ismerhessék meg a pincészetet. Természetesen mindenkit el szeretnénk érni, és minél szélesebb vevőközönség számára értékesíteni. De alapvetően mi egy közepes árkategóriát képviselünk, így nyilván elsősorban ennek a rétegnek az igényeit és pénztárcáját tartjuk szem előtt, illetve célozzuk meg termékeinkkel.

Úgy tudom, az online értékesítést nem kívánjátok fejleszteni

Igen, nos, vannak partnereink kiépített és nagyszerűen működő webáruházzal, miközben nekünk erre egyszerűen nincsen kapacitásunk. Rengeteg plusz erőforrás megteremtésével nyilván fel tudnánk építeni egy saját internetes árusítófelület és a hozzá szükséges infrastruktúrát, de jelenleg még nem ez a legfontosabb teendő, hiszen sok egyéb olyan dologgal kell foglalkoznunk, az értékesítést rábízzuk partnereinkre.

Az export Szlovákia irányába is visszaesett a COVID kapcsán. Hogyan érintett ez titeket, és egyáltalán milyen fejlesztési lehetőséget látsz a területen?

Bőven van mit fejlődni ebben a kérdésben. Eddig egy szlovák partnerünk volt, aki a COVID beköszöntével eltűnt, a piac újranyitásával pedig akadt egy-két érdeklődő, de valódi előrelépés velük még nem történt. Más országokba viszont elindultak a piacaink.

(Hajdu Ferenc)