A Folly mintegy félmilliárd forintból bővíti szolgáltatásait

Turisztikai szolgáltatásait bővítő, valamint vendégei komfortérzetét növelő beruházásba kezd a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, a tervek szerint jövő április végére befejeződő munkálatokra 470 millió forintot költenek.

A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat forrásából megvalósuló fejlesztés részeként interaktív család- és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik.

Megújul az ösvények burkolata, a látogatók kényelmét emellett új ülőpadok, bútorok, függőágyak, tematikus és babakocsival bejárható sétautak, elektromos kerékpár- és autótöltők is szolgálják.

Elképzeléseik között az infokommunikációs jegyrendszer bevezetése, továbbá új land art alkotások, szobrok kihelyezése is szerepel a Folly attraktivitásának, egyediségének erősítésére.

Az öthektáros arborétum első fáit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben, a balatoni panorámás, lenyűgöző atmoszférájú, ma már páratlan, 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjefélének otthont adó kert négy nemzedék kitartó munkáját, gondoskodását dicséri.

A kert gondozását 11 évvel ezelőtt a dédunoka, Folly Réka vette át, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön szülőhelyére.

A Folly azóta folyamatos fejlesztések helyszíne: a kertbe 2014-ben új támfalat, játszóteret és kilátót építettek, minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat.

A család egykori, ma látogatóközpontként és étteremként funkcionáló lakóházát 2018-ban újították fel, azóta elkészült és kibővült az arborétum grillterasza, idén nyáron átadták a Panoráma terasz kávézót, augusztusban a cukrászműhelyt is.

A beruházásoknak köszönhetően „az immár 116 éves múltra visszatekintő Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik” – írják a tulajdonosok.

(Forrás: MTI)