Szeptemberi Randevú Tarcalon

A Tokaji Borlovagrend randevúra hívta tagjait Tarcalra, a Tarcali Kutatóintézetbe. A borlovagrend tagjai megszemlélhették a csodálatosan felújított Rákóczi szüretelőházat, melyben épp aznap kezdődött meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlész-borász hallgatói számára az oktatás. Az épület bejárását követően a borlovagrendi tagok a Szarvas dűlőbe látogattak, ahol megtekintették a fajtagyüjteményt, majd ezt követően már ismét a Kutatóintézetben meg is kóstolták a Tokaji alap fajtákból készített borokat. A programot Ripka Gergely vezette.

A Tarcali Kutatóintézet látványos átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. Az első ütemben a kutatók és a laboratórium egy teljesen új épületet kapott, most pedig a hajdani Rákóczi – szüretelőház néven ismert régi épület felújítási munkái fejeződtek be, amelyben kiállítótér és rendezvényközpont kap helyet, és a tervek szerint a Tokaji Borlovagrend is otthonra talál majd ebben a patinás épületben.  A Borlovagrend Szeptemberi Randevúján a kutatóintézet munkatársa, Kneip  Antal kalauzolta el a borlovagrendi tagokat a kutató egyedülálló fajtagyűjteményébe, a történelmi Szarvas-dűlőbe, ahol már érett állapotban kóstolhattuk meg a filoxéra előtti – és utáni – tokaji fajták zamatos bogyóit.

A helyszíni szőlőhegyi sétát követően a Rákóczi szüretelőház teraszán folytatódott a program. Az indító pezsgőt követően a Péter Pincészet borait kóstoltuk. Az öthektáros birtokról megkóstolhattuk a Kövérszőlő, Hárslevelű, valamint a Kabar tételeket. A Hímesudvar már a kezdetektől nevezetes arról, hogy 3 hektáros birtokáról magas igényességgel készítik boraikat. Tőlük a Furmint, valamint a Zéta tételeiket kóstoltuk.

A program meglepetésbora a Purcsin volt a Basilicus Pincészettől. A borászathoz 8,5 hektáros birtok tartozik, Bodrogkeresztúron a Lapis, Tarcalon a Mester-völgy, Fekete-hegy, a Lónyai, Tokajban a Meleg-oldal, és a Verebes dűlők szőlői. A tulajdonosok kifejezetten nagy reményeket fűznek a Mestervölgyhöz, mely dűlő a nagyjából 250 m. magas gerincig emelkedő katlanszerű völgy tökéletes déli kitettségben, kifli formában helyezkedik el a hegyoldalban, adottságainál fogva valóban a legismertebb tokaji dűlők közé kerülhet a közeljövőben, első sorban a Basilicus gondozásában lévő területrész révén.

Itt, a Mestervölgyben talált otthonra tokaj valamikori kékszőlője, a Purcsin. Tudható volt, hogy a filoxéra-vészt megelőzően Tokajban is készítettek vörösbort, de hogy az mi lehetett, azt jórészt homály fedte. Kanczler András viszont előbányászta a régi leírásokat, amiből kiszűrte, hogy az 1800-as években a legnépszerűbb kékszőlő a Purcsin volt. Sikerült is beszerezni Purcsin tőkéket, és kiderült hogy remekül érzik magukat a Mestervölgyben. A Pincészet 2019 éves terméséből 1120 palack Purcsin készült, ezek egyikét bonthattuk fel, és fogyaszthattuk élvezettel. Zárásként ugyancsak a Basilicustól kóstolttunk egy nagyszerű édes szamorodnit.

A Tokaji Borlovagrend Szeptemberi Randevúja látványos, élvezetes, élményekkel teli, ráadásul rendkívül ízletes is volt egyben.

(Dékány Tibor)