Mosonmagyaróvár egy napra a magyar bor fővárosa lesz

Mosonmagyaróváron megmozdult valami a borkultúra kapcsán – miután a tavaly októberben megrendezett I. VinÓvár osztatlan sikert aratott, a szervezők már akkor jelezték: ha a vírushelyzet engedi, lesz folytatás. Szeptember 25-én jön a II. VinÓvár.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának védnöksége alatt szervezett rendezvényt nem véletlenül emlegetik a régió legnagyobb és legszínesebb boros eseményeként, hiszen az I. VinÓváron közel 400 vendég 3 helyszínen 14 kiváló borászat kínálatával tudott megismerkedni.

A koronavírus-járvány két hulláma között megrendezett tavalyi eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki a VinÓváron tapasztalt pozitív közösségi élményt a következőképpen fogalmazta meg: „Egyszerűen ünnepély volt, a szó szoros értelmében, az életnek az ünnepe és az élet öröme”.

A szeptember 25-ére tervezett II. VinÓváron a szervezők emelik a tétet: immár 24 borászatot hívtak meg és kétszer annyi vendéget várnak a történelmi városmagban található 3 helyszínen: két egyetemi épület aulájában és Mosonmagyaróvár megszépült emblematikus épületében, a megújult Várban.

Ahhoz, hogy mindez meg tudjon valósulni, széleskörű stratégiai összefogásra volt szükség, amelyben részt vesz a már említett Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Vár üzemeltetője, a Pannon Famulus Kft., az Óvári Gazdászok Szövetsége és az adminisztratív szervezésért felelős VinÓvár Kft. Az esemény minél színvonalasabb módon történő megszervezéséhez az Agrármarketing Centrum – a tavalyi évhez hasonlóan – 2021-ben is együttműködő partnerként járul hozzá.

„A II. VinÓvár nem csak grandiózus sétáló kóstoló lesz, hanem szőlészeti és borászati témájú előadások sorozata és borverseny is” – nyilatkozta Vajas Péter, a VinÓvár Kft. képviselője.

A rendezvény szakmai felvezető programjainak keretében ugyanis borakadémikusok részvételével előadásokat, szemináriumokat és rapid borkóstolókat szerveznek az Egyetem hallgatói számára. A Vár épületében pedig független borszakértők részvételével borversenyt tartanak, amely során a kiállító borászatok által nevezett borokból a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezette szakmai zsűri kiválasztja Mosonmagyaróvár város és a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Karának borait.

További információ: https://vinovar.hu/