Növényvédelmi előrejelzés: augusztus 12-18.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre az augusztus 12-18. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Az előző előrejelzés megjelenését követően, augusztus 5-én, az esti, hajnali órákban jelentős mennyiségű csapadék hullott, több helyen meghaladta a 40 mm-t is. A csapadékot kisebb lehűlés kísérte. Azonban csütörtöktől visszatért a kánikula és 30°C feletti értéket mérhettünk napközben. Az esti és a reggeli órákban magas volt a páratartalom.

Szőlőmunkák

Az utolsó permetezést végzik az ültetvényekben. A második csonkázást a területek nagy részén már befejezték. Kézi munka kapcsán aktuális teendő a fürtzóna kilevelezése. Továbbá zajlik a soraljak és a sorközök gyomszabályozása.

Fenológia

A vesszők beérése folyamatos. A Furmint és Hárslevelű puhul, a korai fajták érése figyelhető meg.

Kórokozók

Lisztharmat

A fertőzési nyomás továbbra is magas. Az idősebb szőlőbogyók viaszrétege kifejlődött, most már csak a fejletlenebb bogyók fogékonyak a fertőzésre. A védekezésre kontakt hatóanyagot használjunk. Az utolsó kezelés(ek) célja a lombozat védelme. A nem megfelelően védett, károsodott lomb negatív hatással van a termés beérésére, illetve a nem védett lombon fölszaporodhatnak a lisztharmat áttelelő képletei. Kontakt készítmények használata esetén kerüljük a 25°C fok feletti kijuttatást, a perzselés elkerülése érdekében.

Peronoszpóra

A tünetek elsősorban a lombozat felső részén láthatóak. Megfigyelhetőek beszáradt foltokat, de újabb tünetek is észlelhetőek nagy számban. Kialakulásuknak kedvez a reggeli párás viszonyokból adódó nedves levélfelület. A tünetes levelek jelentős része a második csonkázás alkalmával eltávolításra kerül. A védekezést réz készítményekkel végezzük el (rézoxiklorid, rézhidroxid). A kezelések a lombozat védelmére irányulnak. Borászati szempontból vegyük figyelembe, hogy a rézkészítmények élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap!

Botritisz

A zsendüléstől számíthatunk a botritisz megjelenésére. Tünetekkel a bejárt ültetvényekben nem találkoztunk. A kórokozónak a párás, csapadékos körülmények kedveznek igazán. A bogyón kialakuló sérülések (lisztharmat sérves bogyó, molykártétel, mechanikai sérülés) utat nyithatnak fertőzésnek. Fontos, hogy megelőzzük e sérülések kialakulását, illetve tartsunk gyommentesen az ültetvényt, valamint alakítsunk ki szellős lombozatot a fürtzónában, a gyors felszáradás biztosítása érdekében. Védekezésre használható hatóanyagok: pirimetanil, fenhexamid, fludioxonil.

Feketerothadás

A zsendülés bekövetkeztével a bogyók elvesztik fogékonyságukat. A fertőzött, összeszáradt bogyók negatívan befolyásolják a borminőségét, így a szüret során figyelni kell majd, hogy ne kerüljenek bele a feldolgozandó termésbe.

Fakórothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet és a pirimetanil hatóanyag. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fásbetegség

A fás betegségek tünetei több ültetvényben láthatóak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és semmisítsük meg.

Kártevők

Amerikai szőlőkabóca

A csapdázott ültetvényekben ismét jelentősen nőtt a fogott egyedek száma. A rajzás ezalapján még felfutóban van. Ahol a fogási adatok elérik a védekezési küszöbértéket (4 egyed/lap/10 nap), ott az aktuális permetezési fordulónál juttassunk ki rovarölő készítményt a kabóca ellen (alfa-metrin, tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, ökológiai gazdálkodásban az eseti engedéllyel rendelkező természetes piretrin tartalmú készítmény alkalmazható).

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdák nem fognak új egyedeket. A védekezés nem indokolt.

Amerikai lepkekabóca

A kártevő imágó láthatóak már az ültetvényekben. Külön védekezés csak jelentős egyedszám esetén lehet indokolt a lepkekabóca ellen. Az amerikai szőlőkabóca elleni kezelések védelmet nyújtanak a lepkekabóca ellen is.

Kígyóaknás szőlőmoly

A kártevő tünetei számos ültetvényben észlelhetőek. Azonban károsítás mérteke nem jelentős, a védekezés nem indokolt.

Vad

A zsendülés időszakától a vadak károsítására is oda kell figyelnünk. Elsősorban az erdő közeli ültetvényekben. Több vadriasztó készítmény is a rendelkezésünkre áll a károsítás elkerülésére, mérséklésére (pl. perlit+fakátrány+etil-merkaptán/n-vajsav), illetve emberi haj is kihelyezhető a szőlősorokba.

Gyomszabályozás

Kerüljük el, hogy az ültetvényekben túlzottan felszaporodjanak a gyomok, ezáltal párás körülményeket alakítsanak ki az sorok között. Mechanikai és kémiai módszerek közül választhatunk. A soraljak vegyszeres gyomszabályozása esetén glifozát hatóanyag használható, kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a szőlő zöld részeire nem jusson a permetléből.

Várható időjárás 08.12-18.

A hét további részében marad a kánikula. Napközben 29-31°C várható, esténként 16-20°C-ot mérthetünk. Záporra, zivatarra vasárnap és hétfőn kell számíthatunk.