Birtoklátogatások 2021/2 Günzer Tamás Pincészete

Nagy örömünkre idén a jubileumi tizedik alkalommal rendezhettük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények között Villányba, hogy felkeressük Günzer Tamás Pincészetét.

Mit sem éreztünk abból a majd 40 fokos hőségből ami odakint tombolt, miközben az úton Villány felé csak arra kellett koncentrálnunk, hogy lehetőleg ne nagyon lépjük át a megengedett sebességhatárokat, olyan lazán és simán siklottunk a Skoda Octavia és  Skoda Superb hybrid gépkocsikkal. Persze ahogy megérkeztünk az Ördögárokba, ott szembesülnünk kellett azzal a hőséggel, ami ebben a katlandűlőben oly szépen beérleli a szőlőfürtöket. Ebben a déli irányba nyíló katlanban általában megreked a meleg, magas páratartalmú levegő, most azonban szerencsére kellemesen erős szél hűtötte a levegőt a dűlő tetején, ahonnan a példásan művelt szőlősorokban gyönyörködhettünk. Itt az Ördögárok dűlőben 2 hektár szőlőt művel Günzer Tamás.

Villány egyik emblematikus termőhelye a Kopár dűlő a 444 m. magas Szársomlyó oldalában. Ebben a dűlőben Günzer Tamás 2013-ban vásárolt meg egy szép fekvésű területet a dűlő Nagyharsány belterületéhez közeli végén. Ennek a másfél hektáros területnek mikroteraszait hegy-völgy irányú művelésmóddal váltotta fel. 2014-ben kizárólag Cabernet franc oltványokat telepített el 2,30 m.-es sor-, és 0,75 m-es tőtávolsággal. A Kopárból évről évre gazdagabb beltartalommal rendelkező szőlőszemek érkeznek a présbe.

Ám a birtok igazi büszkesége a Bocor dűlő. Az itt termett szőlő nagy minőséget adott a háború előtt, mint a villányi Ördögárok, az egri Nagy-Eged, vagy éppen a tokaji Hétszőlő, meg a Király dűlő szőlői. Ahogy annyi más értékes dűlőnkben, a 60-as évekre ennek is felhagytak művelésével, az elparlagosodott hegyoldalakat így mindenhol fokozatosan ellepte az akác. A Bocor dűlő kitisztításának a Günzer fivérek váltak a motorjaivá. A tereprendezés a fakivágásokat követően 2007-ben elkészült, 2008-ban kiépült a melioráció, ezt követően a telepítésekre 2009 tavaszán kerülhetett sor. Günzer Tamás a Bocorban kialakított 16 hektáros birtokán 2,30 x 0,75-ös térállással telepítette a szőlőjét, így nagyjából 5600 tőke került ki hektáronként. Alacsony kordonos műveléssel területén 1-1 hektáron Chardonnay, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Shiraz, 2-2 hektáron Kékfrankos és Cabernet franc, 2,5 hektáron Merlot, míg 4 hektáron Portugieser terem. Günzer Tamás birtoka összességében jelenleg 70 hektár termő szőlő, a,mi jövőre egy újabb 9 hektáros területtel bővül.

A dűlőlátogatást követően Günzer Tamás villányi borászati központjába érkeztünk, ahol új élmény fogadott mindannyiunkat, hiszen legutolsó ottlétünk óta elkészült 150 m2-es mediterrán teraszuk, ahol pompás körülményeket tudnak biztosítani mintegy 130-140 fő elhelyezésére. Esküvők, rendezvények számára ugyanúgy megfelel ez a kellemes, sokfunkciós terasz, mint a már jól bejáratott, minden év májusában megrendezésre kerülő Günzer Tamás Halnapok, vagy a 2019 júliusa óta sorozatos Balkán-napok rendezvényük.

De nem csupán a terasszal bővült a birtokközpont, hanem meglehetős fejlesztés történt a feldolgozótérben is. Az eredetileg 700 m2-es tartálytér és érlelőtér 2018-ban újabb 800 m2-es belső térrel bővült, így most összességében 5000 hl belső, továbbá 2500 hl külső feldolgozó kapacitással rendelkeznek.  Az erjesztő tér alatt található a 32 x 12 m. nagyságú pince, a műgyanta burkolattal ellátott mintegy 384 m2-es barik hordótér, ahol folyamatos légtisztítás gondoskodik az állandó páratartalmú és hőmérsékletű levegő keringetéséről.

Bár manapság nem divat a hordókba tartalmának lopóval kiemelt kóstolása, a zsűri külön kérésére kivételesen ez is megtörténhetett, így „eredetiben” gyönyörködhettünk a példás kondícióban tartott borokban. Így sikerült a Mátyás Cuvée, a GT 50, sőt zárásként a Grandior Merlot egyes évjáratainak megízlelésére is, melyek csak a jövőben kerülnek majd palackokba.

Günzer Tamás Pincészete szervesen fejlődik, az „Év Bortermelője” választás legjobb 5 jelöltje közé bekerült családfő természetesen a nagy összefüggések áttekintésének embere, míg felesége feladata a vendéglátás valamint az irodai munkák. A gyerekek közül Gina  segíti a cég marketing tevékenységeit illetve a rendezvényeink szervezését. Roland a vállalkozás főborásza, fiatal kora ellenére, már több saját bort készített, ilyen a Céókettő, ami már arany éremmel is büszkélkedhet.

A verseny támogatója:

 

(DT)