Borok a Duna két oldaláról

A víz elválasztotta a Duna két oldalán élőket, később aztán a határ odatelepítésével el is zárta őket egymástól. A víz szétválaszt, a bor viszont összehoz! Ennek felismerésével jött létre a DUNAVIN Borverseny és sétáló kóstoló. A Duna magyarországi oldaláról a Neszmélyi-, az Etyek-Budai, a Pannonhalmi- és a Soproni Borvidék, míg szlovák oldalról a Dél-Szlovákiai Borvidékről jöttek össze a termelők, hogy boraikat megmérettessék, hogy boraikkal megismertessék a hazai fogyasztókat, és legfőként azért, hogy közös fórumon egyeztessék a szőlőművelés, borkészítés aktuális kérdéseit.

A zsűriben aktív szerepet töltöttek be a Duna túlpartjáról érkező borászok

A Duna szlovák oldalán élők a nagy folyam évszázadokon át szállított hordaléka által felduzzasztott löszdombokon minőségi szőlőt művelnek. Ezek 200-250 méter magasak. Az itteni szőlészek, borászok szerint viszont mindez a világ legjobb bortermő területe. Szlovákia legdélebbi borvidéke, és még ráadásul a Duna víztükréről rájuk csillanó napfény tovább javítja a szőlő minőségét, ami itt olyan szépen beérik, hogy az északabbra fekvő térségekből, így főleg a Nyitrai Borvidékről, a Kis-Kárpátok borvidékéről is ide járnak felvásárolni a termést minőségjavítás érdekében.

A zsűri munkáját erősítette Dr. Bisztray György Dénes  nyugalmazott egyetemi tanár a Szőlészeti Tanszékről

Ráadásul a kékszőlő egész Szlovákiában egyedül itt érik be olyan minőségben, hogy abból nemzetközi mércével mérhető vörösbor készülhessen. Ezért aztán a nagyszerű borokat adó fehér szőlőknek osztozniuk kell területen a korán érő kék szőlő fajtákkal, elsősorban a Pinot Noirral, a Kékfrankossal, ezen kívül a Szentlőriccel meg az Alicante Bouschet és a Cabernet Sauvignon keresztezésével létrehozott Alibernet-tel. A felvidéki borászok már adottságaiknál fogva is talán egy fokkal hamarabb álltak rá a természetközeli borászkodásra. Kevesebb fajélesztő, kevesebb permetszer, több biodinamizmus, természethűség, natúrbor. Ez jellemzi az itteni borkészítést, és hogy tudnak valamit, azt az a tény is igazolja, hogy mióta a Nagy-Somlói Borvidék a bio-termeléssel kacérkodik, egyre több somlói bortermelő jár át a határon túlra tapasztalatokért, a natúr termeléshez szükséges szerekért.

Dr. Sárdy Diána campus-főigazgató asszony volt az A zsűri elnöke

A kapcsolatok még szorosabbá fűzése érdekében együttműködésünkkel június 25-én rendezte meg a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem a Dunavin Nyári Borünnepet. Az ezt megelőző napon, június 24-én került sor a Dunavin nemzetközi borversenyre. Az 5 borvidékről 123 minta érkezett. A borbírálatra a MATE “K” Épületében, légkondicionált helyiségekben kerülhetett sor, ami a tomboló kánikulában igen fontos volt a nyugodt, elmélyült értékeléshez. A borok ideális hőmérsekleten való szervírozásához a Dunavox borhűtői biztosították a borok megfelelő klímáját. A zsűri 4 csoportban értékelte a borokat, amit egy 5 tagú csúcs-zsűri egészített ki, melynek elnöke Légli Ottó volt, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere a csúcs-zsűrit erősítette

A MATE részéről Nyitrainé dr. Sárdy Diána campus-főigazgató asszony volt az esemény házigazdája, aki fogadta a Duna túlfeléről érkező borászokat, és aki eligazítást tartott a zsűritagoknak a bírálat szempontjairól. A borversenyre összességében 123 minta érkezett. Az eredmény 3 nagyarany, 19 arany, és több mint 65 ezüstérem. A DUNAVIN Borverseny eredményeinek kihirdetésére junius 25-én került sor, amikor Geönczeöl Attila, a SZKALA elnöke adta át az okleveleket a MATE Budai Campusának dísztermében. Az esemény folytatására a Duna túloldalán kerül majd sor a nyár folyamán.

(DT)