Mészáros Henriettával, muzslai borásszal beszélgettünk

Jöjjenek el a DUNAVIN Nyári Borünnepre és ismerkedjenek meg személyesen Mészáros Henriettával, a H&V Pinczészet Muzsla borászával!

Szeretettel várjuk kedves olvasóinkat június 25-én MATE Budai Campusára, ahol megismerkedhetnek a Neszmélyi Borászatokkal is! Részletek a DUNAVIN Nyári Borünnepről itt olvashatók!

Mi jellemzi a Muzslai területet?

A muzslai szőlőhegy a Duna és a Garam által bezárt területen fekszik. A folyók közelsége a termésminőségre is nagy hatással van, a szőlőhegyen található a mai Szlovákia egyik legmelegebb, és legkiválóbb termőterülete. A napsütéses órák száma magas, a talajösszetétel pedig löszös és agyagos, magas mésztartalommal. Így illatos és savban gazdag tételek születnek.

Mekkora területen gazdálkodnak?

Másfél hektáron gazdálkodunk, minden szőlőnket feldolgozzuk, saját bort készítünk belőle. Sajnos az előző politikai korszakban jellemző volt, hogy az itt megtermelt szőlőt a Kis-Kárpátok borászai vásárolták meg, és ők aratták le a babérokat nemzetközi borversenyeken az itteni szőlőből készített borral. Mi úgy gondoljuk, hogy a szőlőnek itt kell maradni a muzslai szőlőhegyen, az itteni borászok érdeme, hogy megtermelték, és készítsenek belőle ők bort.

Milyen céllal indították el a Muzslai Hegyközséget?

A Muzsla Hegyközséget azzal a céllal indítottuk el, hogy a fiatal erőket összpontosítsuk, koncentráljuk egy szervezetbe. Követjük a régi hagyományokat is, de szeretnénk megmutatni a környéknek, akár a külföldieknek is a muzslai bort. Megszerveztük a muzslai bortúrát, hogy a külföldiek, és a szlovákiaiak is megismerjék a muzslai bort.

Milyen az összefogás a régióban?

Problémát jelent, hogy az erőink külön összpontosulnak és nem egyben. Mindenki szeretne saját kitörési pontot, szeretné megmutatni a saját kis borfaluját, de még hiányzik az összefogás ahhoz, hogy az itteni térség közösen mutasson egy arculatot. Jó lehetőséget nyújthat a Dunavin projekt, hogy összefogja a kisebb borfalukat, talán a jövőben lehetőség adódik majd egy közös arculatra is.

(B.Zs.)