A Neszmélyi Borvidék turisztikai adottságai

Jánosi Csillával beszélgettünk, a Neszmélyi Borút Egyesület tagjával, borturisztikai szakértővel, a Wine a’More Utazási iroda tulajdonosával.

Milyen turisztikai lehetőségek vannak a borvidéken?

Összességében egy nagy kiterjedésű borvidékről beszélünk, amely mintegy 100 kilométer hosszan terül el. A két meghatározó települése, Tata és és Esztergomon kívül, rengeteg látnivaló található még a Neszmélyi Borvidéken. Olyan egyedülálló nevezetességekkel is büszkélkedünk, mint a majki Kamalduli Remeteség, a Komáromi erődrendszer vagy a vértesszőlősi előember telep. Ha a borvidék nyugati végét tekintjük, Ászáron Mini-Skanzen, míg Kisbéren Mini-Makettpark nyílt, Etén tájház és a 105 pincéből álló pincesor vonzza a vendégeket. A keleti részén, 2019-ben adták át a Gerecse Tájvédelmi Körzetben, Süttőn létesített kör alakú lombkorona tanösvényt, Süttőn szintén szép pincesor is van, Neszmélyen Hajósskanzen és pincesor várja a látogatókat, Bajon felújították a kis Esterházy pincét, mint a „Tájban élő ember” tanösvény bemutatóhelyét. 2018-ban átadták a Gerecse Kapuja Látogatóközpontot Tatabányán. Tatán az Ökoközpont kerékpár és vízijármű kölcsönzőként működik, a környéken számos új kerékpárút épült. A Neszmélyi Borút Egyesület egy pályázatnak köszönhetően mintegy 70 kilométeren tanösvényt alakított ki, „Tájban élő ember” néven. Ez egy olyan ökoturizmussal összefüggő tanösvény, amely a borvidék központi részét érinti, láncba fűzi a látnivalóit, túra javaslatokat ad és a borút állomásokat is bemutatja. Egyedülálló a Tatai Fényes Tanösvény, sváb hagyományok is élnek számos faluban, falunapokat tartanak különböző pincéknél.

A turizmusnak mely ágai a legelterjedtebbek a régióban?

Kiemelt szerepe van a kulturális és az aktív turizmusnak. A borvidéken a Vértes és a Gerecse is sok kirándulót vonz. Itt folyik a Duna, amelyhez vízi aktivitások is kapcsolódhatnak. Illetve jelentős a kerékpáros turizmus, hiszen itt található az Által – Ér melletti kerékpárút, amely Magyarország legszebb kerékpárútvonalaként (2020-ban) Tatabányától indul és Dunaalmásig vezet, ahol bekapcsolódik a Dunamenti kerékpárútba. Majkon felújították a Kamalduli remeteséget, zarándokturizmus útvonalak is áthaladnak a vidéken.

Milyen desztinációkat emelne ki a kulturális turizmus szempontjából?

Tata az egyik legszebb barokk város, jelentős felújítások folytak a Tatai vár környékén, az Öreg- tónál, tavalyra készült el az Esterházy kastély felújítása, épp a napokban lesz a hivatalos megnyitója, rendbe tették az Angolparkot is, az Esterházyak egykori pezsgőgyára is látogatható, tehát jelentős a kulturális vonzerő is. Új gasztronómiai komplexumok nyíltak, ahol a boroknak is nagy szerepük lesz. Esztergom is sok látnivalót kínál, Komáromban megtekinthető a Monostori erőd.

Milyen rendezvények jellemzőek a borvidékre?

A borvidék aktív rendezvényekben, eltekintve a pandémiától, Tatán számos rendezvény szerveznek, a népszerű ’Víz, Zene, Virág Fesztivált’, a ’Tatai Patarát’, amely a legnagyobb törökkori történelmi fesztivál Magyarországon, a Vadlúd sokadalmat, ezeken mind van borudvar is. A Borút Egyesület szervezésében augusztus elején rendezik meg a ’Tatai Bor- és Halnapokat’, márciusban az Esterházy Pezsgőgyárban a ’Tatai Kvaterkát’. A Zsigmond király Borlovagrend szép hagyományt őriz, több rendezvényen is megjelennek. Tavaly a winelovers rendezvényen is részt vett közösségi standdal a borvidék.

Mi jellemző a borászatok vendégfogadására?

A Kősziklás Borászat új borterasza augusztusban nyitott, a Baji szőlőhegyen a nyitott pince programokat rendszeresen megszervezik gasztronómiával, borpiknikkel fűszerezve. Dunaalmáson a Simecz Pince alkalmakként, zenés borteraszon várja a vendégeket. Etén rendszeresen vannak hagyományőrző programok. A Szivek Pincét is kiemelném, nagyon innovatívak, lelkesek, imádják, amit csinálnak, és remek programjaik vannak, köztük dzsipes dűlőtúrák, az agrowellness programjaik, például nordic walking a szőlőben, jóga a szőlőben. És ne felejtsük a legnagyobb borturisztikai központot, a Hilltop Borászatot a gyönyörű borteraszával, medencéjével, Dunára nyíló panorámájával, éttermével, borhoteljével.

Hogyan tudja elképzelni az együttműködést a Duna két oldalán?

Nagyon fontos a közös kommunikáció, a közös marketing. Esztergomnál és Komáromnál van híd, Neszmély környékén kompjárat építése kezdődött. Nagyon jó lenne a vendégeknek egy-két magyar/felvidéki borászat meglátogatása, akár szervezett túra keretében is, miután a határok átjárhatóak lesznek. Jó lenne egymás rendezvényein való részvétel, egymás vendéglátása. A Neszmélyi Bor- és Halünnepre eljöhetne egy-két felvidéki borászat, illetve fordítva.

Mi a legnagyobb nehézség a borturizmus terén?

Középkategóriás szállásokban van szerintem hiány a borvidéken. Kevés a szálláshely csoportok számára, kisebb panziók, vendégházak vannak. Tatán három négycsillagos szálloda működik. Bajon a szőlőhegyen is meg lehet szállni, egy-két vendégház már kialakult, további fejlesztések folynak a most induló présházaknál, kezdenek kialakulni a magánszálláshelyek is. Dunaszentmiklóson is van négy csillagos szálloda, Komáromban és Esztergomban már adottak a szálláshelyek.

Hogy működik az ágazat klaszteresedése?

A Neszmélyi Borút Egyesület fogja össze a borászatokat és néhány helyi termelőt, egyéb klaszter nem működik, a csapatot össze kellene fogni, a tavalyi év megtorpantott mindenkit. Kisebb kezdeményezések vannak a klaszterek összefogására, de ezek egyediek, nem központiak.

Ennek koordinálása a Borút Egyesület feladata lehetne, vagy akár a TDM-mel együttműködve csinálhatná. Néhány kisebb pince marketingismerete hiányos, vagy teljesen hiányzik, a Tájban élő ember keretében tartottunk borturisztikai tanácsadást is. Sokan meghallják a jó tanácsot, de sok kisebb pincészet, idősebb tulajdonossal maga sem érti az internet kínálta lehetőségeket, viszont örvendetes, hogy egyre többen kezdenek kommunikálni a közösségi médiában. A borvidéken hiányzik a komolyabb közös marketing, ami ismertebbé tenné a borvidéket. Ugyan közel vagyunk Budapesthez, akárcsak Etyek, ezt az adottságot meg lehetne lovagolni.

Milyen az összefogás a borászatok között?

Az összefogás mindig lehetne erősebb, számomra az osztrák bormarketing a példa, ehhez képest nem vagyunk elég jók, de igyekszünk. Az összefogásban látnék potenciált, több település borászatának kellene összefognia, nem csak egy-egy településen belül. Ha elkészül a ’Tájban élő ember’ projekt weboldala, az minőségi ugrás lesz, mert a weboldalon számos információ elérhető lesz a borászatokról, borút állomásokról is.

Várjuk kedves olvasóinkat június 25-én MATE Budai Campusára, ahol megismerkedhetnek a Neszmélyi Borászatokkal is! Részletek a DUNAVIN Nyári Borünnepről itt olvashatók!

Több mint 25 termelő tételével találkozhatnak a Felvidékről, a Dél-Szlovákiai Borvidékről, és a Duna magyarországi oldaláról, azaz a Neszmélyi-, az Etyek-Budai, a Pannonhalmi- és a Soproni Borvidékről.

(B.Zs.)