Új évjáratú Sky Furmint Kovács Nimródtól

Nagy-EgedNagy-Eged

Forgalomba került a Nagy-Eged-hegyi egyhektáros területről származó Sky Furmint 2017-es évjárata.

2017-ben a szokatlanul kemény januári fagy országszerte lecsökkentette a hozamot, de ez elsősorban a mélyebb fekvésű, fagyzugos területeken okozott kárt. Tekintve, hogy a Nagy-Eged-hegy az ország legmagasabban fekvő szőlőtermőterülete, a borászatnál a fagy csak kicsit „csippentett” le a mennyiségből, de jelentősebb kárt nem okozott, a fürtök gazdag ízvilággal, magas szárazanyag-tartalommal kerültek kézi szüretelés és gondos válogatás után a ládákba. A KNW tulajdonosa, Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Sky-ról nevezték el elsőként a 2016-os évjáratú Furmintot, s ezt a hagyományt folytatják a mostani, 2017-es évjáratnál is.

A modern stílusú, elegáns, az egri Nagy-Eged-hegy egyedülálló adottságait híven tükröző bor eddigi évjáratai már több elismerést magukénak mondhatnak: VinAgora aranyérmet, kategóriagyőztes minősítését, az ország legjobb Furmintja díjat, de Jancis Robinson, a nemzetközi borvilág nagyasszonya, Master of Wine is magas pontszámmal díjazta e bort.

A 2017-es tétel alapanyagának egyharmada tartályban, kétharmada hordóban erjedt, majd másod-, és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászokhordóban érlelődött finomseprőn. Színe halvány aranysárga, elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack és fehér virágok jelennek meg, amelyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.