Eger és Tokaj az Őszi Borkerten

Természetesen a két legendás borvidék sem maradhat távol az őszi borünneptől. Kárpát-medencei és világfajták, fehérek, rosék, vörösek és gyöngyözők, száraz, félszáraz és édes, dűlőszelektált és díjnyertes tételek kerülnek terítékre.

A Varsányi Pincészet Grand Selection borcsaládjának öt tagjával érkezik. A 2016-os Sauvignon Blanc borukban megtalálták azt a frissességet, gyümölcsösséget, amely a mai kor ízlésének megfelel. Illatában és ízében is a bodza, grapefruit és a köszméte jelenik meg. A korszerű technológiának és a jó minőségű szőlőnek köszönhetően hosszú utóízű, szép lecsengésű bort készítettek.

A 2015-ös Verpeléti Olaszrizling a termelők nagy kedvence. Hiszik, hogy az Egri Borvidék meghatározó szőlőfajtája lehet az Olaszrizling, mely gondos odafigyeléssel meglepetést tud okozni. A Szent János dűlőből szüretelt szőlő minden évben szépen beérik, és szőlőszemek az alacsony tőketerhelésnek köszönhetően betöppednek. Ennek a bornak is a töppedt szemek határozzák meg az elsődleges illatát. Zamatos, hosszú lecsengésű, mandulás utóízű telt bor.

A 2016-os évjáratban rosénak szüretelt, tehát a technológia érettségben szedett Cabernet Sauvignon szőlőt, hűtött-kontrolált körülmények között erjesztették 14 fokon. Illatában és ízében a fekete ribizli jellemzi, mely mintegy illatbombaként robban a szánkban.

A 2015-ös Kékfrankost szép fajtajelleg jellemzi, melyet jól kiegészít a késői szüretből származó, érett, aszalt-gyümölcsös illat. Ízben a keserűcsokoládé, a meggy jellemzi hosszú tartalmas utóízzel. A 12 hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően a bor aromái és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak.

A 2015-ös Cabernet Sauvignon is fajtajelleges, illatában és ízében is az érett piros gyümölcsök kavalkádja, valamint finom fűszerpaprika és étcsokoládé jegyeit hordozza. Több mint egy éves barrique hordós érlelésének köszönhetően ízvilága és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak. Hosszú lecsengésű, nagy testű bor.

A Gajdos Pincészet egy friss Kékfrankos rosét, valamint egy 2014-es Cabernet franc-t és egy 2011-es Bikavért hoz a Borkertre. Utóbbi tételhez Kékfrankost, Blauburgert és Cabernet franc-t használtak fel.

Az Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészet jóvoltából kóstolhatunk egy 2016-os Egri Csillagot, mely Leányka, Királyleányka, Olaszrizling és Ottonel Muskotály házasításából született, 90%-ban Kárpát-medencei fajták alkotják, melyeket 32-37 éves szőlőültetvényekről szüreteltek. Az alapborokat reduktív körülmények között külön-külön erjesztették és a kierjedt borokat házasították össze. Összeállítás után kb. 1 hónapot állt egyben, majd március elején palackozták. 10.000palack készült belőle.

Különlegesség a pincészet 2016-os Kadarka gyöngyözőbora. Az alapbort vörös szőlőből pár napos héjon tartás után préselték, hogy minél frissebb és gyümölcsösebb alapanyagot kapjanak, kevés tannin és színanyag mellett. Az alapbort sterilre kezelés után 2g/l szén-dioxid hozzáadásával készítették, ami a lassú elnyeletésnek köszönhetően egy finom gyöngyözésű, jó ivású, gyümölcsös bort eredményezett.

Természetesen a Bikavér náluk sem maradhat el. A 2015-ös tételhez Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Kadarka és Cabernet Sauvignon fajtákat használtak. Az alapborok érlelése részben 60 hl-es ászokhordókban, részben tölgyfahordókban történt 16hónapig. Házasítás után a bort letöltötték, melyet palackos érlelés követett.

Kilátás a Hegyaljára (Fotó: Arnóth Ádám/Vilagorokseg.hu)

Tokajból a Barta Pince 2015-ös Öreg Király dűlő Furmintját hozza el, amely a legnagyobb amerikai borversenyen nemrég dupla aranyérmet érő 95 pontot ért el. A bor spontán, hordós erjesztést és érlelést kapott.

Ugyanerről a dűlőről egy 2015-ös félszáraz Furmint Válogatással is készülnek, valamint elhozzák a 2013-as Öreg Király dűlő Édes Szamorodnit is, amely 11%-os alkohol mellé 6,7 g/l savat és 115 g/l maradékcukrot tartalmaz.

A Babits Pincészet 2016-os Furmintjában minden benne van, ami Tokaj-Hegyalját jellemzi: Zempléni tölgyfahordós érlelés, markáns savak, nagy test. A Furmint szinte kilóg belőle, összetéveszthetetlen íz-illat harmónia, óriási karakterrel.

A Prémium selection Halfarka Sárgamuskotály 2016 kimagasló minőségű válogatott szőlőfürtökből készült bor. Illatában és ízében robban a gyümölcsösség, mintha magába az illatos és friss szőlőbe harapnánk bele, csak cukor nélkül. Ettől válik olyan különlegessé, könnyűvé, egyedivé.

A 2015-ös Érdekházasság a Furmint és Hárslevelű szőlőfajták házasításából készült nemesédes bor. A házassághoz érdekük fűződött, mert míg a furmint a karakteres savgerincet, nagy testet és hosszan lecsengő ízt adja, addig a hárslevelű csodálatos illatot és kiegyensúlyozottságot biztosít a bornak.

A pincészet 2013-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja a Poklos dűlő bora, Furmint és Hárslevelű alkotja. Rendkívüli ízharmónia jellemzi, mely egy kerek egészet alkot.

A Ferdinánd Pincészet két száraz Furminttal érkezik. A 2013-as a Padi-hegy dűlőből származik. Közepes intenzitású, illatában a tölgyfahordós érlelés jegyek mellett körte, alma és citrusok fedezhetőek fel. Ízében is ezek a gyümölcsök jelennek meg, erőteljes savakkal és kellemes fanyarkás, grapefruitos utóízzel. Az íz közepén a kvarcos ásványosság sós ízérzettel jelenik meg. A bor dinamikus és intenzív ízű.

2015-ös Furmintjuk a Gyötrik dűlő bora. A Borigo magazin Tokaj különszámában 83 pontra értékelték. Az első pillanatban picit fedett, de lendületes illat primer gyümölcsösséggel, csábító jelleggel, kicsit körző-vonalzós, de szép barack, starking alma, paszternák jegyekkel érkezik. Kóstolva jó savakat kapunk, közepes testet, icipici csersavat, valamint erősödő agyagos-szalmás jelleget, ami takarni kezdi a gyümölcsöket.

2012-es Késői szüret Furmintjuk a Szent Tamás dűlőből származik. Halvány aranyló színű, ízében barack, körte és méz jelenik meg. Ezek az ízek kellemes savszerkezettel párosulnak. A bort a magas extrakt-tartalma komplexszé teszi, és nagyon hosszú utóízzel rendelkezik. A bor ásványos karaktere mellett a fahordós érlelés finom jegyei is megjelennek.

Az Őszi Borkertre szeptember 19-éig 4990 forintért vásárolhat jegyet ezen a linken. A belépő fejében korlátlanul kóstolhat a kiállított tételekből, és élőben követheti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2017 verseny díjátadóját is. Az eseményen a zenét a Fritz Joe trió szolgáltatja.