Klasszikus bor egy új felvidéki pincészettől

vilagi bortarsasag

A Bortársaság kínálatában a 2018-as Chardonnay-val mutatkozik be a helembai Világi Winery.

A Világi Winery története 2015-ben kezdődött, amikor elhatározták, hogy új életre keltik a kiváló adottságokkal rendelkező, a Duna, az Ipoly és a Garam által közrefogott termőterületet, amely akkor már harminc éve megműveletlenül állt. Ekkor 20 hektárnyi szőlőt telepítettek be a Burda-hegyre. Ez a kultikus, energiákkal teli táj már a rómaiak és a kvádok idejében is ismert bortermő vidék volt. A középkorban itt készültek az esztergomi érsekség legnemesebb borai, melyek híre messze földre, Német- és Lengyelországba is eljutott.

A helembai borok ásványosságukat a miocén andezittel dúsított, vulkanikus eredetű talajnak köszönhetik. A fajtaválasztásnál szem előtt tartották a borvidék hagyományos fajtáit, kiegészítve a legelismertebb nemzetközi fajtákkal. A szőlőt organikus szemlélettel művelik, s közben törekednek a természet ökoszisztémájának megőrzésére. A borkészítésnél mindennél fontosabbnak tartják a borfajta és a terroir egyediségének megőrzését.

Terroir Selection boraikat hosszú időn át, különböző méretű és típusú fahordókban érleljük. Ügyelnek arra, hogy a borhoz legjobban társuló, kárpát-medencei kádárok által készített tölgyfahordót válasszák.

A Világi Chardonnay Terroir selection 2018 most megkóstolható a Bortársaság kínálatában, akár a FEBRUÁR+ Válogatás részeként is.