Kürti Borfesztivál 2018

Pontosan tíz esztendeje rendezték meg először a borfesztivált a felvidéki Kürtön. A fesztivál ez alatt a tíz év alatt a Kárpát-medence egyik legjelentősebb borfesztiváljává nőtte ki magát. Idén július 20 és 21 a fesztivál két napja, ahol több mint 50 borászat és vagy ugyanannyi műsorszám várja a közönséget.

A Felvidék egyik legjelentősebb szőlőhegye a kürti. Itt, Kürtön (Strekov, Szlovákia) 2008-ban, vagyis épp 10 esztendeje rendezték meg először a Kürti Borfesztivált, vagyis ez a település nőtte ki magát afféle ottani Etyekké, ahol össze kívánják fogni a térség vezető borászatait, és be kívánják mutatni a nagyközönség részére produktumaikat, büszkeségeiket. Kürt több szempontból is alkalmas egy ilyen központi szerep betöltésére. Hozzájárul ehhez a hagyomány, hiszen itt korábban is szövetkezeti központ létezett, melyben Korpás András tevékenysége meghatározó volt a helyi fajták kiválasztásában, nemesítésében. Az általa elterjesztett fajták közé tartozik elsősorban a Pálava, Devin, Morva muskotály, André, Dunaj, Alibernet. Kürt vezető szerepének felvállalását azért is tűnik jogosnak, mert hegyén meghatározóan dominál a szőlő, ellentétben a dombvidék többi részével, melyek gyümölcsössel, kisebb erdőterülettel, elbokrosodott parlaggal tarkítottak.

A tizenegyedik kürti borfesztivál tradicionális mesterségekkel és helyi szokásokkal ismerteti meg a látogatót. Vendégeink megismerkedhetnek a borászok fáradtságos, egyedülálló munkájával, s belekóstolhatnak különleges, féltett nedűikbe. Szerető szívükkel, tudásuk legjavával készített ritkaságát hét ország ötven mesterembere kínálja, így a borbarangoló nem csupán a jellegzetes fajtákat, de a különböző borvidékek ízvilágát is összehasonlíthatja.

A hangulatról mintegy 50 zenei program gondoskodik. A zenei koncertek kiemelkedő eseménye lesz Rúzsa Magdi fellépése pénteken, továbbá a Boney M-es Sheyla Bonnick koncertje szombaton.

A fesztivál mottója „Szabad kürti borköztársaság“ tulajdonképpen egy hasonlat, ami arra utal, hogy időtálló, belső szabadságot nyújtó és a felületes divathóbortoknak ellenálló értékeket képviselnek. A borfesztiválon öt közép-európai ország több mint 50 borásza várja a látogatókat.

Magyarországról ott lesz a Csányi Borászat Villány, a Dorogi Testvérek Tarcal, a Hummel Pincészet Villány, a Pók Tamás Pincészet Eger, a Vincellér Pincészet Sopron, Romániából pedig Balla Géza.

Ahogy a borfesztivál szlogenje is buzdít rá:

„Jöjjön, legyen, maradjon!
Igyon-egyen, vigadjon
a kürti hegyen.”