Három folyó völgye Budapesten 

Három folyó völgye Budapesten 

A Budapest Borfesztivál hagyományosan az egyik legfontosabb esemény a magyar borszakma számára. A borászoknak ez egy kiváló lehetőség arra, hogy saját régiójukat újra és újra megismerjék a fogyasztóik és a szakma szemén kereszül. Az idén 30. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon a három folyó völgye, is képviseltette magát. A Duna, a Garam és az Ipoly ölelte vidék a Dél-Szlovákiai borrégióhoz tartozik, mi a Világi Winery és a Bóna Winery standjához látogattunk el, hogy megismerjük a boraikat és a régiót jelenleg foglalkoztató kérdéseket, tendenciákat.

Eltérő irányok, kiemelkedő tételek

A Világi pincészet a régió zászlóshajója, egy megingathatatlan vonalat képvisel a terroirr-ra jellemző borok terén, jó a fajtaválaszték, jellemzően a fehérborokon van a hangsúly. Mi a standnál egy egy 2019-es zöldveltelinit és egy Rajnai Rizling terroir selection-t kóstoltunk. Mindkét fajta önmagában is kiválóan érzi magát ezen a vidéken, de az ilyen kiegyensúlyozott tételek megszületéséhez szükség van a gondos és tapasztalt borászati jelenlétre. A veltelini frissítő ízével és hosszú lecsengésével a könnyedebb vonalat képviselte, a rizling egy kimértebb, a fahordós érlelésnek köszönhetően vulkanikus talajaromákat jobban hangsúlyozó mélyebb vonalat képviselt.

A három folyó völgyében a határmenti kulturális különbségek miatt a borászatok felé támasztott fogyasztói igények is szerteágazóak. Nagyon nehéz egy adott piaci szegmensre építeni, a borászok között még nem alakult ki egy a vidékre jellemző egységes arculat. A Bóna Borászat nyitott és innovatív szemléletmódjával mind, a hagyományos mind a kísérleti borászatban jelen van. A ‘fresh’ vonalon készült borok könnyen értelmezhető borok, melyek inkább a szőlő aromáit hangsúlyozzák. A ‘low intervention’ vonalon a természet szerepe dominál, hagyományos eljárásokhoz nyúlnak vissza mind az erjesztés mind az érlelés terén. Céljuk, hogy a borkészítés során minél kevésbé kelljen beavatkozniuk a természet által olyan szépen kitalált folyamatokba. Ezen a vonalon jellemzően komplexebb, magasabb érlelési poteciállak rendelkező borok születnek.

A fresh vonalról egy 2021-es rajnai rizlinget (Rizling Rynsky-t), a low intervention vonalról egy 2020-as olaszrizlinget (rizling vlassky-t), a mindkettőre jellemző csengő savak mellett előbbi intenzívebb floralitásával, utóbbi pedig kimért citrusosságával lopta be magát a szívünkbe. Idén egy új vonallal, a narancsborokkal is bővült a felhozatal, különösen izgalmas volt a 2021-es Veltlinske Zelené (zöldveltelini) Orange szelektálása, amely gazdag ízvilágával és merész struktúrájával keltett érdeklődést a fogyasztók között.

Izgalmas volt látni, hogy a régión belül a terroirre-ra jellemző borok is mennyi különböző arcukat képesek mutatni annak függvényében, hogy milyen vonalat képviselnek a borászatok. Kiváncsian várjuk, hogy a jövőben hogyan fejlődik majd a vidéken egymás mellett a hagyomoányos és a kísérleti borkészítés, és milyen tételeket kóstolhatunk jövőre.